Gezegenlerin isimleri nereden geliyor?
Teleskop icat edilene kadar bunu gözlemleyen Romalılar gezegenlere, hep kendi tanrılarının isimlerini vermişlerdi. Çoğu gezegenin adı da daha sonra Roma mitolojisine göre isimlendirilmiştir. Peki Dünya'nın adı neden 'Dünya'dır?
DUVAR - Teleskop icat edilene kadar sadece Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn biliniyordu. Bunu gözlemleyen Romalılar gezegenlere, hep kendi tanrılarının isimlerini vermişlerdi. Çoğu gezegenin adı da daha sonra Roma mitolojisine göre isimlendirilmiştir. Peki Dünya'nın adı neden 'Dünya'dır?
Merkür
Merkür, milattan önce 3 bin yıllarında dahi Sümerler tarafından bilinirdi. Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür, kendi yörüngesinde saatte 173 bin kilometreden daha hızlı ilerlediği için bizim ufuklarımızdan da hızla kaybolmakta. Romalılar da bu gezegeni isimlendirirken yüksek ihtimalle, en kurnaz ve en hızlı tanrı Merkür'ü uygun görmüşlerdi. Yunan mitolojisindeki karşılığı Hermes olarak bilinen Merkür aynı zamanda para, seyahat ve hırsızlık tanrısı olarak bilinir.
Venüs
Bizde 'Çoban Yıldızı' olarak da bilinen Venüs, gökyüzünde oldukça parlak görünür. Bu yüzden adını Roma mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ten almıştır. Yunan mitolojisinden Afrodit olarak bildiğimiz Venüs, ayrıca Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegendir ve Babil mitolojisinde İştar diye tanınır.
Dünya
Peki Dünya'ya neden Türkçe'de bu isim verilmiştir? Dünya kelimesi Arapça'dan dilimize geçmiştir. İslamiyete göre 'şu anda yaşadığımız ve öldükten sonraki hayat' olarak iki yerden bahsedilir. Yaşadığımız hayat bize daha yakındır. Bu sebeple Arapçadaki 'daha yakın' veya 'daha alçak' anlamına gelen 'dena' fiili dilimize Dünya olarak geçmiştir.