Fazla tüketilen tarçın zararlı mı?
Geçmişte nadir bulunan bir baharat olduğundan krallara layık bir hediye olarak görülen bu baharatın sağlığa faydaları da ona mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebep.
DUVAR - Cinnamomum adı verilen ağaçların iç kabuklarından elde edilen tarçın, Antik Mısır'dan bu yana kullanılmakta. Geçmişte nadir bulunan bir baharat olduğundan krallara layık bir hediye olarak görülen bu baharatın sağlığa faydaları da ona mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebep.
Tarçına benzersiz kokusunu ve tadını veren şey 'sinnameldehit' adı verilen bir madde. Tarçının sağlığa faydaları da çoğunlukla bu maddeden kaynaklanıyor. Tarçının yararlarının başında güçlü antioksidanlarla dolu olması gelir. Hatta 26 baharatın antioksidan özelliklerinin kıyaslandığı bir araştırmada, tarçın sarımsak ve kekik gibi süper gıdaları bile geride bırakmıştır. Üstelik tarçın aynı zamanda güçlü bir iltihap savaşçısıdır.
Diyabet hastası bireylerde yapılan bir araştırmada, her gün 1 gram tarçın tüketimi toplam kolesterol, LDL ve trigliserit seviyelerinde gerileme sağlarken, HDL kolesterol seviyeleri sabit kalmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ise tarçının kan basıncı seviyelerini aşağı çektiği gözlemlenmiştir.
Tarçının faydalarından bir diğeri de insülin direncini kırmasıdır. Dolayısıyla kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur. Bunun için günde 1 ila 6 gram (yarım ila 2 çay kaşığı) tarçın tüketmek yeterlidir.