Afrin'de kim, nerede duruyor?
Afrin'e operasyon çatışan taraflar dışında Suriye'deki tüm güçleri ilgilendiriyor. Peki hangi güç, neye göre tutum alıyor?
DUVAR – Afrin'e operasyon çatışan taraflar dışında Suriye'deki tüm güçleri ilgilendiriyor. Peki hangi güç, neye göre tutum alıyor?
ABD: ÖNCE 'MUĞLAK' ŞİMDİ 'KAYGILI'
PYD’ye verdiği destek nedeniyle Türkiye ile ilişkileri sıkıntılı günlerden geçen ABD yönetimi, Afrin sürecinde muğlak bir tavır aldı. Washington’dan, Afrin harekatı öncesinde 'bu bölgeyle ilgilenmedikleri' yönünde bir açıklama gelmişti. Operasyon başladıktan sonra ise Washington, bir yandan Türkiye’nin ulusal güvenlik kaygılarına yönelik anlayış gösteren açıklamalar yaparken, diğer yandan da ‘Kaygılıyız’ vurgusunu öne çıkardı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye ile birlikte çalıştıklarını belirterek, “Bir çıkış yolu bulacağız” dedi. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, bölgede yaşanabilecek senaryoların 'kendilerinde endişeye neden olduğunu' belirtti.
İRAN: MUHALİFLERDEN KAYGILI
Tahran, Afrin’e dair ilk açıklamasını operasyonun başladığı gün yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi gelişmeleri ‘endişeyle takip ettiklerini’ belirterek, “Ankara’yı Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz. Operasyon bir an önce durdurulmalı” diye konuştu. İran’daki endişenin kaynağı olarak, Afrin’in alınmasından sonra Suriyeli muhalif grupların güç kazanma ihtimali gösteriliyor. Afrin operasyonu, rejimin İdlib’e saldırılarından sonra sıkışan muhaliflerin, Fırat Kalkanı bölgesi ile İdlib arasında bağlantı kurmasını sağlayacak.
SURİYE: 'VURURUZ' DEDİ KINADI
Suriye rejimi, harekatın başlamasından önce karşı çıkacağını duyurmuş, hava savunma sistemleriyle Türk uçaklarını hedef alacakları tehdidinde bulunmuştu. Operasyonun başlamasının ardından, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘kınama’ açıklaması geldi. Bakanlık, ayrıca Türk Dışişleri’nin Suriye yönetimiyle bilgi paylaşıldığı yönündeki açıklamasının da yalan olduğunu açıkladı. Beşar Esad ise “Türkiye’nin Afrin’de göstermiş olduğu saldırganlık, Suriye krizinin patlak vermesinden bu yana Türk hükümetinin izlediği teröristleri destekleme politikasından ayrı düşünülemez” ifadelerini kullandı. Afrin’in dış dünyayla tek bağlantısı, rejim kontrolündeki Nubul ve Zehra beldeleri üzerinden gerçekleşiyor. Rejime yakın medyada, Esad’ın ‘iki rakibinin birbirini zayıflatmasını izlediği’ yorumları yapılıyor.