Çocuk haklarını anlatan kitaplar
Çocukları konu alan pek az şey; politikadan, çocuğa konan isme kadar, çocuğu bugünkü varlığıyla görebiliyor. Bu yüzden oyun parkından çok dershane inşa ediyoruz.
DUVAR - Çocukların karşılaştıkları en önemli sorun toplumun, devletin ve ailenin çocuğa yönelik algısı. Bu algı en temelde çocuk ve gelecek kavramını yan yana iliştirerek, çocuğun bugününe dair algıyı deforme ediyor. Çocuğu çevreleyen her şeydeki çarpık çocuk algısı çocukların hayatını, kendileriyle ilişkilerini, hayata bakışlarını derinden etkiliyor. Sınava geç kalan, okulda başarısız olan 12-13 yaşındaki çocukların intiharlarında geleceğine hapsedilmiş bir çocuk yok mudur? Başka bir çocuk algısı için; çocuklara ve çocuk yetişkin ilişkilerine dair birkaç çocuk kitabına bakabiliriz.
Çocuk Olmaya Hakkım Var
Allain Serres Res: Aurélia Fronty, Çev: Füsun Önen, Yapı Kredi Yayınları, 2013
Allain Serres
Çocuğu hakları olan bir özne olarak görmek ve haklarını bilmek, hem çocuklar için hem de çocuklara karşı sorumluluğu olan yetişkinler için daha iyi bir yaşamın ilk adımı. Bu konuda yardımımıza Alain Serres tarafından yazılan, Aurelia Fronty tarafından resimlenen Çocuk Olmaya Hakkım Var kitabı koşuyor. Allain Serres bir beyanname ile karşımıza çıkmak yerine sözü çocuklara bırakmış, Aurelia Fronty ise çocukların yalın bir şekilde aktardığı hakları resme dökmüş. Kitap “Çocuğum ben, elleri, yüzü, gözleri, yüreği ve hakları olan bir çocuğum,” cümlesiyle başlıyor. Temel haklarından bahseden çocuklar “kurşun yağmurlarını ve savaşları hiç bilmemeye hakkım var.” diyerek savaşın aynı zamanda bir çocuk hakkı ihlali olduğunu hatırlatıyor. Kitap farklı olmak, cinsiyet eşitliği, oyun hakkına sahip olmak gibi haklarla birlikte; doğa ve canlılarla barış ve saygı içinde yaşamanın da bir çocuk hakkı olduğunu fark etmemizi sağlıyor.
Pezzettino
Pezzettino, Leo Lionni, res: Leo Lionni, Çev: Kemal Atakay, Elma Çocuk, 2012.