Elon Musk ve Mark Zuckerberg'in 'öğrenme sırrı'
Bazı uzmanlar, öğrenilecek konuyla ilk temasımızdan sonraki ilk 20 saatin en üretken öğrenme süreci olduğunu söylüyor. Bu da beynin, ilk 20 saatte yeni uyaranlara cevap verebilir ve ilgi gösterebilir koşullara sahip olmasıyla açıklanıyor.
DUVAR - Bazı uzmanlar, öğrenilecek konuyla ilk temasımızdan sonraki ilk 20 saatin en üretken öğrenme süreci olduğunu söylüyor. Bu da beynin, ilk 20 saatte yeni uyaranlara cevap verebilir ve ilgi gösterebilir koşullara sahip olmasıyla açıklanıyor.
Alman filozof ve psikolog Hermann Ebbinghaus, 19. yüzyılda 'öğrenme eğrisi' adını verdiği iki değişkenli bir şema ortaya koyarak bunu açıklıyor. Öğrenme eğrisindeki yatay doğru, öğrenilecek konu ya da alınacak bilgiyi temsil ederken, dikey doğru ise, harcadığımız zamanı temsil ediyor. Bu şekilde neyi ne kadar zamanda öğrendiğimizi hesaplayabiliyoruz.
Ebbinghaus'un şeması, bilginin çoğunluğunu öğrenmenin ilk evresinde özümsediğimizi gösteriyor. Zaman geçtikçe öğrenmemiz yavaşlıyor ve daha az üretken olup, hedeflerimiz için daha çok zaman harcadığımız evreye giriyoruz. Bu da beynin alışma süreciyle, yani öğrenmenin en ilkel evresiyle açıklanıyor.Beyin yeni uyaranla ilk karşılaştığında çok daha duyarlı, uyaranlara verdiği tepkiler de çok daha yoğun oluyor.
DUVAR - BBC yaptığı bir ankette 35 ülkeden 108 isme, insanların düşüncelerini şekillendirdiğini düşündükleri kitapları sordu. Destanlardan öykülere uzanan 100 kitaplık listedeki eserlerin 23’ü kadın yazarlara ait.