Gerçek bal nasıl anlaşılır?
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesi hakiki olduğunu gösteriyor... İşte gerçek balı ayırt etme yöntemleri...
DUVAR - Son dönemde bazı üreticiler, bal adı altında satılan ürünlerin içine glikoz şurubu, renklendirici ve esans başta olmak üzere çeşitli katkı maddeleri ilave ederek taklit ürünler üretiyor. Bu 'bal'ların sahte olduğunu anlamak için çeşitli yöntemler mevcut. Fitoterapi Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, “Laboratuvarda tahlil yaptırılarak ya da balı bilen ve bu işin uzmanı olan kişiye tattırarak balın gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Ayrıca, balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır” diyor.
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterdiğini söyleyen Aksoy bazı yöntemleri açıkladı. İşte gerçek balı ayırt etme yöntemleri...
Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.
Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.