Gurme, sanatçı, yenilikçi: Neandertal!
40 bin yıl önce yok olan Neandertalleri vahşi, tecrübesiz ‘mağara insanları’ olarak biçimlendirmeye yöneldik. Ancak bilim insanları, Neandertalleri tandıkça, onların 'ilkel bir tür' oldukları fikri çürütülüyor. Neandertaller üzerinde uzmanlaşmış arkeolojik araştırmacı Rebecca Wragg Sykes, eski insanlara dair anlayışımızı değiştiriyor...
DUVAR - 40 bin yıl önce yok olan Neandertalleri vahşi, tecrübesiz ‘mağara insanları’ olarak biçimlendirmeye yöneldik. Ancak bilim insanları, Neandertalleri tandıkça, onların 'ilkel bir tür' oldukları fikri çürütülüyor. Neandertaller üzerinde uzmanlaşmış arkeolojik araştırmacı Rebecca Wragg Sykes, eski insanlara dair anlayışımızı değiştiriyor...
Neandertaller gurmeydi
Büyük bir alanda yaşayan Neandertaller gruplar halinde işbirliği yaparak, ayı, gergedan ve deve gibi zorlu hayvanları avladılar. Hayvanlara yakın mesafeden saplamak ya da uzaktan öldürmek için mızrak benzeri yapılar tasarlıyorlardı. Avlarını öldürdükten sonra, uzmanlık yeteneklerini konuşturup avlarının derilerini soyup etlerini doğruyor, beyinden buta kadar en yağlı etlerini ayırıyor, hatta kemiklerini çok besleyici kemik iliği için eziyor ve muhtemelen kaynatıyorlardı.
Büyük avlarının yanı sıra Neandertaller tavşan ve kuşları yakalıyor, kabuklu deniz hayvanları topluyorlardı. Antep fıstığı, ceviz, çam fıstığı, hurma, incir, zeytin ve üzüm gibi meyve ve yemişler de diyetlerinde şaşırtıcı derecede büyük rol oynuyordu. 2018 yılında yayınlanan Neandertal dişlerindeki farklı aşınma modelleri ve mikroskobik kalıntıların titiz incelemeleri, yumruların (yaban turbu, nilüfer) ve tohumların (yabani tahıl, bezelye, mercimek) soyulması veya ayıklanmasına ihtiyaç duyulan yiyeceklerin, tüm Avrupa'daki Neandertallerin menüsünde olduğunu doğrulamıştır.
Neandertaller sanatçıydı
Geçtiğimiz on yılda, bir sürü araştırma, Neandertallerin kuş tüyü ve pençe topladıklarını ortaya çıkardı. Bununla birlikte, açık bir pratik açıklaması bulunmayan, özenle oyulmuş kemik ve taşlar da bulundu. Bunlara ek olarak pigmentler de bulunuyor. Pigmentlerin pratikte olası kullanımının yanında araç yapımı için yapıştırıcı madde olarak kullanıldığı da oluyordu.