Nazilere direnerek kurulan ülke: Yugoslavya mimarisi sergileniyor...
İkinci Dünya Savaşı’nda büyük hasar gören Yugoslavya, 1947-1951 arasında uygulanan ilk 5 yıllık kalkınma planıyla hızla şehirleşti. Başkent Yeni Belgrad, 1948’den itibaren hızla değişti. Savaş sonrası yıllarda uygulanan mimaride, iç mekanlarda çalışma alanlarının ayrımına ve dinlenme alanlarına büyük önem verildi. Bitişik nizam şehirleşme yerine yeşil alanlar arasına bağımsız binalar inşa edildi.
DUVAR - İkinci Dünya Savaşı’nda büyük hasar gören Yugoslavya, 1947-1951 arasında uygulanan ilk 5 yıllık kalkınma planıyla hızla şehirleşti. Başkent Yeni Belgrad, 1948’den itibaren hızla değişti. Savaş sonrası yıllarda uygulanan mimaride, iç mekanlarda çalışma alanlarının ayrımına ve dinlenme alanlarına büyük önem verildi. Bitişik nizam şehirleşme yerine yeşil alanlar arasına bağımsız binalar inşa edildi.
Mimarlar, tasarımcılar ve sanatçılar, 6 cumhuriyet ve 2 otonom bölgeden oluşan sosyalist Yugoslavya federasyonunun inşasında büyük rol oynadı. MoMA’da açılan “Beton bir Ütopyaya Doğru: 1948–1980 arası Yugoslavya’da Mimari” sergisi 13 Ocak 2019’a kadar bu mimariyi anlatacak.
Sutjeska Savaşı Anıtı
15 Mayıs–16 Haziran 1943 arasında Sutjeska Nehri kıyısında gerçekleşen savaş, Yugoslavya’nın partizan güçlerini yok etme amacını taşıyordu. Alman, İtalyan, Hırvat ve Bulgar kuvvetler, 300’den fazla uçakla saldırdı. Yugoslavya Ulusal Özgürlük Ordusu’nun 16 tugaydan oluşan 22 bin 148 askeri, Hitler’den emir alan Alman ordusunu yarıp Bosna’ya ulaşmayı başardı. Partizanların lideri Tito, bu savaşta ağır yaralandı.
Split 3’te bulunan Braće Borozan toplu konut projesi
Yugoslavya’daki sosyalizm deneyimi 'kapitalist Batı' ile 'komünist Doğu'dan ayrı, üçüncü bir 'yol'da olmak iddiasındaydı.