Bilinmesi gereken 10 arkeolojik yapı
Arkeoloji bilimi şimdiye kadar pek çok tarihi yapı buldu ve tanıttı. Peki insan elinden çıkıp bugüne ulaşan en eski yapıtlar hangileri? İşte tarih sırasına göre onlardan 10 tanesi...
DUVAR - Arkeoloji bilimi şimdiye kadar pek çok tarihi yapı buldu ve tanıttı. Peki insan elinden çıkıp bugüne ulaşan en eski yapıtlar hangileri? İşte tarih sırasına göre onlardan 10 tanesi...
1- Theopetra Mağarası duvarı, Yunanistan
İnşa tarihi: M.Ö. 21000 - Bazı tahminlere göre, dünyanın en eski yapısı Theopetra Mağarası’nın girişini kapayan taştan bir duvar. Bilim insanları bu duvarın 23 bin yaşında olduğunu ve rüzgârı önlemek için inşa edilmiş olabileceğini düşünüyor.
2- Göbekli Tepe, Türkiye
İnşa tarihi: M.Ö. 12000 - 8400 - M.Ö. 9 bin dolaylarında inşa edilen Göbekli Tepe bilinen en eski dini yapı olma özelliğini taşıyor. Stonehenge’den iki kat daha eski olan bu yapının tarihi metallerin, çömleğin ve hatta tekerleğin keşfinden de geriye dayanıyor.
3- Barnenez, Fransa
İnşa tarihi: M.Ö. 4850 Fransa’da, Carnac’taki St. Michel höyüğü ve Bougon’daki tepe mezar kompleksi de dahil birçok tarihöncesi mezar bulmak mümkün. Bunlardan en eskisi ise Finistère bölgesindeki Barnenez kurganı. “Tarihöncesi Partenon” olarak da bilinen 6 bin 687 yıllık bu kurgan 72 metre uzunluğa, 25 metre genişliğe ve 8 metre yüksekliğe sahip.