2. Abdülhamit'in Viyana'daki Efes hediyeleri
Bir yıldan uzun süredir kapalı olan Viyana Efes Müzesi, kapsamlı bir yenilemenin ardından yeniden ziyarete açıldı. 1978’de kurulan müze, Efes, Trysa ve Samothraki antik kentlerinin önemli eserlerini barındırıyor.
DUVAR - Bir yıldan uzun süredir kapalı olan Viyana Efes Müzesi, kapsamlı bir yenilemenin ardından yeniden ziyarete açıldı. 1978’de kurulan müze, Efes, Trysa ve Samothraki antik kentlerinin önemli eserlerini barındırıyor.
Viyana Efes Müzesi’nde sergilenen eserler arasında, Trysa’da bulunan Heroon mezarının dış duvarlarını kaplayan büyük boyutlu frizler ile Efes’te Roma döneminden kalma heykeller bulunuyor. Viyana Sanat Tarihi Müzesi’ne götürülen heykeller Geç Klasik döneminin en önemli örnekleri arasında yer alıyor.
19. yüzyılın sonunda Avusturyalı arkeologlar Asya Minör’deki Yunan ve Roma medeniyetlerini keşfetmeye odaklandı. Bugün Louvre’da sergilenen Samothraki Nike’si bulunduktan sonra 1873 ve 1875 arasında Viyana Üniversitesi Samothraki’de (Semendirek) etkin olan gizem kültünü araştırmak için iki ayrı araştırma yaptı.
Viyana Sanat Tarihi Müzesi, Efes’teki buluntuların İmparator Franz Joseph’e Sultan 2. Abdülhamid tarafından hediye edildiğini belirtiyor. Uzun süre Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nin deposunda duran eserler 1978’de Neue Burg’da açılan Efes Müzesi’nde sergilenmeye başlanıyor.