Son Kalaşlar sergisi: 3 bin kişi kalan halk...
Lyon’da bulunan Musée des Confluences’te açılan ve antik Kalaş halkının yaşamını konu alan “Himalaya Festivalleri, Son Kalaşlar” sergisi 1 Aralık 2019’a kadar devam ediyor. Pakistan’ın kuzeybatısında yaşayan bu halk, bütün doğal nesnelerin ruha sahip olduğuna inanan 'animistik' gelenekten geliyor.
DUVAR - Fransa Lyon’da bulunan Musée des Confluences’te açılan ve antik Kalaş halkının yaşamını konu alan “Himalaya Festivalleri, Son Kalaşlar” sergisi 1 Aralık 2019’a kadar devam ediyor. Pakistan’ın kuzeybatısında yaşayan bu halk, bütün doğal nesnelerin ruha sahip olduğuna inanan 'animistik' gelenekten geliyor.
Çoktanrılı pagan geleneklerini sürdüren bu halktan geriye sadece 3 bin kişi kalmış. Tahıl üreterek ve keçi besleyerek yaşayan Kalaşlar, keçiyi kutsal kabul ediyorlar ve vadilerinde perilerle birlikte yaşadıklarına inanıyorlar.
Etnolog Jean-Yves Loude, Viviane Lièvre ve genç fotoğrafçı Hervé Nègre, Kalaşları ilk kez 1976’da ziyaret ettiler. Rudyard Kipling’in aynı isimli romanından uyarlanan Kral Olacak Adam filminden etkilenerek Pakistan’a giden bu araştırmacılar, 1976-1990 arasında Kalaşların vadilerine 8 kez gidip onlarla 2 yıldan fazla zaman geçirdiler. Üç arkadaş 2016’da bütün arşivlerini Musée des Confluences’e bağışladı.
Kalaşlar, Himalaya’da şaman kültürünü devam ettiren son halk. Sergi için Kalaşların keşfedilmesinin hikayesi, çizer Hubert Maury tarafından çizgi roman haline getirilmiş. 96 sayfalık çizgi romana serginin duvarlarında da yer verilmiş. Sergide fotoğrafların yanı sıra 8 belgesel film var.