Uzaydan gelen gizemli dalgalar için 5 teori!
Uzay bilimciler, Kanada'da bir teleskop tarafından gözlemlenen uzak bir galaksiden yayılan gizemli dalgaları tespit etti. Kaynağı belirlenemeyen sinyaller FRB olarak bilinen 13 sert radyo dalgası patlaması olarak tanımlanıyor. 1,5 milyar ışık yılı uzaktan gelen sinyallere benzer bir olay daha önce başka bir gözlemevi tarafından sadece bir kez tespit edilmişti. Bu duruma dair beş farklı teori bulunuyor. İşte o teoriler...
DUVAR - Uzay bilimciler, Kanada'da bir teleskop tarafından gözlemlenen uzak bir galaksiden yayılan gizemli dalgaları tespit etti. Kaynağı belirlenemeyen sinyaller FRB olarak bilinen 13 sert radyo dalgası patlaması olarak tanımlanıyor. 1,5 milyar ışık yılı uzaktan gelen sinyallere benzer bir olay daha önce başka bir gözlemevi tarafından sadece bir kez tespit edilmişti. Bu duruma dair beş farklı teori bulunuyor. İşte o teoriler...
1. Süratle dönen nötron yıldız
Yıldızlar patladığında ya da öldüğünde, süratle dönen nötron yıldızlara dönüşüyorlar. Astronomlara göre, güçlü manyetik alana sahip bu tarz bölgelerde gizemli sinyaller oluşabiliyor. British Columbia Üniversitesi'nden (UBC) gökbilimci Ingrid Stairs, "Nötron yıldız fikri kulağa mantıklı geliyor. Ancak ne tarz bir fizik durumu radyo dalgalarında enerji patlamasına yol açıyor bilmiyoruz" diye konuşuyor.
2. İki yıldız birleşmesi
İki nötron yıldızının birbiriyle birleşmesi de sinyal oluşumuna yol açan başka bir olasılık olarak görülüyor. Kanada McGill Üniversitesi'nden Shriharsh Tendulkar, bu teorinin iki ana teoriden birisi olduğunu düşünüyor. Ancak bu senaryo sadece kozmik sinyallerle uyumlu görünüyor. Tendulkar, "Bu müthiş bir olay ama tekrar eden radyo sinyallerinin durumunu açıklamaya uygun değil" diye belirtiyor. Teleskoplar tarafından pek çok radyo dalgası tespit edildi. Fakat bu dalgalar sonradan kayboldu. Şu ana kadar sadece iki dalganın tekrarlayan sinyal gönderdiği tespit edildi. Bu niteliklere sahip dalgaları açıklamak için başka bir teoriye ihtiyaç var.
3. Blitzar
Blitzar, süratle dönen bir nötron yıldız. Zaman içinde kendi ağırlığıyla yok olup kara deliğe dönüşüyor. Bu durum yıldızın ortadan kaybolmasına yol açtığı için tekrar sinyal üretme durumu söz konusu olmuyor.