Geçersiz oy yeni sayımda nasıl geçerli oluyor?
Geçersiz oylar hangi koşullarda geçerli hale gelebiliyor? CHP İstanbul İl Hukuk Komisyonu Kadın Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Feyza Altun, sandık başında anlattı...
DUVAR - İstanbul’daki seçim sonucuna ilişkin bekleyiş devam ediyor. AK Parti’nin itirazıyla geçersiz oylar tekrar sayılmaya başlanmıştı. Bu durum bir başka tartışmanın da yaşanmasına neden oldu.
31 Mart’ta saat 17.00’da sandıkların kapanmasıyla birlikte, her sandık kurulu kendi sandığında oyları saydı. Bu kurulda iki devlet memuru ile AKP’den, CHP’den, MHP’den, Saadet Partisi’nden müşahitler oy sayımı birlikte yapıyor ve gözlemliyor. Bu kurulun “geçersiz oy” saydığı oy pusuları tekrar sayıldığında bazı oylar “geçerli” olarak tespit edildi.
Sayılan yaklaşık 120 bin geçersiz oyun, tekrar sayımı ile sadece yaklaşık 3 bini geçerli sayıldı. CHP İstanbul İl Hukuk Komisyonu Kadın Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Feyza Altun, konuyla ilgili Oda Tv’ye yaptığı açıklamada, geçersiz oyların küçük bir bölümünün geçerli nasıl olduğunu anlattı.
Beykoz’daki sayımda hukuk kurulu başkanı olarak görev alan ve birçok ilçedeki geçersiz oy sayımına da eşlik eden avukat Feyza Altun, sandık kurullarının hangi oyun geçerli hangi oyun da geçersiz sayılacağı konusunda kararlarında dikkatsiz olabileceğini ifade etti. Altun şöyle konuştu: