Enseladus'ta yaşayan bir şey var
NASA, Satürn'ün uydusu Enseladus'ta "yeni tür organik bileşikler" bulunduğunu duyurdu. Bu yeni bileşikler, canlılığın yapı taşlarından amino asitlerde yer alıyor. Bilim insanları yeni bulguyu, Güneş sistemimizin başka bir yerinde yaşam olup olmadığı "bulmacasının önemli bir parçası" diye tarif ediyor.
DUVAR - NASA, Satürn'ün uydusu Enseladus'ta "yeni tür organik bileşikler" bulunduğunu duyurdu. Bu yeni bileşikler, canlılığın yapı taşlarından amino asitlerde yer alıyor. Bilim insanları yeni bulguyu, Güneş sistemimizin başka bir yerinde yaşam olup olmadığı "bulmacasının önemli bir parçası" diye tarif ediyor.
Enseladus, Güneş sistemimizde yaşam bulmak için en iyi adaylardan biri kabul ediliyor ve bu yeni keşif, gizemli yüzeyinin altında nelerin gizlendiğine dair heyecanı bir adım ileri taşıyacak gibi duruyor.
Yeni bulgular, Nasa'nın Cassini isimli uzay aracından elde edildi. Bu görev Eylül 2017'de uzay araç Satürn atmosferinin derinliklerine girdiğinde tamamlandı. Cassini bundan önce Ensedelus'un yüzeyinden fışkıran gayzerlerin içinden uçmuş ve topladığı verileri Dünya'ya göndermişti. Bilim insanları bu verileri incelemeyi hâlâ sürdürüyor.
Bu gayzerler ilk olarak uydunun çekirdeğindeki maddeleri püskürten güçlü hidrotermal bacalardan yükseliyor. Ardından suyla karışarak uzaya su buharı ve buz parçacıkları halinde fışkırıyor. NASA'nın aracı da bunları inceledi. Buz parçalarının içinde bulunan moleküllerin azot ve oksijen taşıyan bileşikler içerdiği keşfedildi.