İlk insanın 'anavatanı' bulunmuş olabilir
Modern insanın anavatanının Afrika ülkesi Botsvana'da olabileceği öne sürüldü. Bu ülkedeki Zambezi Nehri'nden itibaren güneye doğru uzanan bölgenin en az 70 bin yıl, 'homo sapiens'lere ev sahipliği yaptığı, ardından ilk göç dalgasının geldiği düşünülüyor.
DUVAR - Modern insanın anavatanının Afrika ülkesi Botsvana'da olabileceği öne sürüldü. Bu ülkedeki Zambezi Nehri'nden itibaren güneye doğru uzanan bölgenin en az 70 bin yıl, 'homo sapiens'lere ev sahipliği yaptığı, ardından ilk göç dalgasının geldiği düşünülüyor.
İddia sahibi bilim insanlarına göre bu bölge 200 bin yıl önce ‘homo sapiens’lere ev sahipliği yaptı. Şu anda tuzlalarla kaplı olan kurak bölgenin o dönemlerde oldukça büyük göllere sahip olduğu düşünülüyor. Bunun da ilk insanlar için elverişli yaşam koşulları sağladığı sanılıyor.
Avustralya’daki Garvan Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden genetik bilimci Profesör Vanessa Hayes, “Modern insanların 200 bin yıl önce Afrika’da görüldüğü bir süredir biliniyor. Uzun zamandır tartışılan şeyse, bu ortaya çıkışın gerçekleştiği ve buna müteakip ilk atalarımızın dünyaya dağılmaya başladığı kesin konumdu” ifadelerini kullanıyor.
Afrika'nın dördüncü büyük nehri olan Zambezi, Orta Afrika Platosu'ndan doğuyor, Zambiya-Zimbabve sınırını oluşturuyor, Mozambik topraklarına girdikten sonra Hint Okyanusu’na dökülüyor. Botsvana sınırından da geçen Zambezi’nin güneyi bu ülke içinde kalıyor.