5 bin yıllık oyunun eksik parçaları bulundu
Satrancın atası: Siirt'te bulunan ve 5 bin yıllık oyun setinin eksik parçaları ortaya çıkarıldı.
DUVAR - Siirt'teki Başur Höyük'te bulunan ve milattan önceki dönemlere ait olduğu belirtilen oyun setinin eksik parçaları ortaya çıkarıldı.
Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Haluk Sağlamtimur, 2012 yılında bir mezarlıkta bulunan ve 5 bin yıl önce oynandığı düşünülen oyun taşlarının dünyanın en eski figüratif oyun seti olarak tanımlandığını aktardı.
ABD'de yayımlanan görsel sanatlar dergisi Artnews tarafından son 10 yılın en önemli arkeolojik çalışmaları arasında gösterilen kurtarma Mezopotamya tarihine ilişkin önemli verilere ulaşıldı.
Sağlamtimur, "Oyunun birkaç parçası eksikti, onları da son kazılarda ortaya çıkardık ve seti tamamlamış olduk. Bu oyun seti çok önemli, Mezopotamya ve Anadolu'yu kapsayan geniş bir coğrafyada tarihlenebilen en erken oyun seti. Bunlar milattan önce 3100 ile 2900 yılları arasına tarihleniyor. Olasılıkla bu bir mezar hediyesi. Bu oyun seti, çok da oynanmış gibi görünmüyor, yani üzerinde aşınma yok. Bu açıdan önemli. Son kazılarda da eksik figürleri bulmuş olduk ve gerçekten sevindik" dedi.