İnternet alışverişine dikkat: Koronadan kaçarken soyulmayın
Korona virüsü salgını nedeniyle kapalı ve toplu alanlardan uzak durulunca, yemek siparişi, market ve mağaza alışverişi, banka işlemleri gibi bir çok ihtiyaç internet üzerinden yapılıyor. 62 milyon internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de, dolandırıcılar da artan internet trafiğinden faydalanmaya çalışıyor.
DUVAR - Korona virüsünün Türkiye’de ilk olarak 11 Mart’ta saptanmasının ardından, salgına yakalanmamak için mümkün olduğunca evlerinden çıkmayan insanlar, ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü internet üzerinden karşılıyor. Alışveriş merkezleri ve mağazaların kapalı olması, online alışveriş sitelerine ziyaretleri artırırken, banka şubelerinde sıra beklemek istemeyen ve nakit para kullanmaktan çekinenler mobil bankacılık uygulamalarını daha çok kullanmaya başladı.
Salgının hemen öncesindeki durumu gösteren rapora göre Türkiye’de, bir kişi internette günde ortalama 7 saat 29 dakika zaman geçiriyordu. Raporda kullanıcıların en çok ziyaret ettiği siteler de sıralanıyordu. Arama motoru Google birinci sıradayken, sosyal ağlar ve haber siteleri ile birlikte birden çok online alışveriş sitesi de ilk 20 içinde kendisine yer buldu. Ayrıca cep telefonlarına en çok indirilen 10 uygulama içerisinde de online alışveriş siteleri bulunmakta.
Rapora göre Türkiye’de, kullanıcıların yüzde 81’i, bir ürünü satın almadan önce internetten araştırma yapıyor. İnternetten herhangi bir ürün satın alan kullanıcıların oranı ise yüzde 63. Kullanıcıların yüzde 70’i internetten alışveriş yaptıklarında kartla ödemeyi tercih ediyor. Uzmanlar, salgından sonra bu istatistiklerin arttığı görüşünde. Kullanıcı sayısının bu derecede yüksek olduğu internet ortamında, kişisel bilgilerin kolayca paylaşılıyor olması, güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor.