Aşı yok, ilaç yok neden 'normal'leşiyoruz?
Korona virüsüne karşı dünya genelinde uygulanan kapanma (lockdown) tedbirleri aşamalı olarak esnetiliyor. Almanya, Avusturya, İngiltere, İtalya, Fransa, Türkiye ve ABD’de de devletler virüse karşı aldıkları eve kapanma, sokağa çıkma yasakları, kafe ve restoranların kapatılması gibi önlemleri mayıs itibariyle aşamalı olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Peki ama neden?
DUVAR - Korona virüsüne karşı dünya genelinde uygulanan kapanma (lockdown) tedbirleri aşamalı olarak esnetiliyor. Almanya, Avusturya, İngiltere, İtalya, Fransa, Türkiye ve ABD’de de devletler virüse karşı aldıkları eve kapanma, sokağa çıkma yasakları, kafe ve restoranların kapatılması gibi önlemleri mayıs itibariyle aşamalı olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Peki ama neden?
Akla gelen ilk sebep, virüsün yarattığı ekonomik yıkım. Virüse karşı alınan tedbirlerle pek çok ülkede ekonomi durma noktasına geldi. IMF, Küresel büyüme öngörüsünü “yüzde 3 küçülme” olarak güncellendi. Ancak asıl gerekçe bu olsa salgınla mücadele yöntemleri konusunda bazı güncellemeler de yapılabilir hale gelmiş görünüyor.
Sağlık politikaları açısından bakarsak Avrupa’da İsveç haricinde ülkelerin büyük bir bölümü virüsle mücadeleyi halkı evde tutarak çözmeye çalıştı. Bunun en önemli nedeni virüse kaç insanın yakalanabileceğinin öngörülememesi nedeniyle sağlık sisteminin bu salgına cevap veremeyeceği kaygısıydı.
Salgın hastalıklarla mücadele etme yöntemi olarak öne sürülen bir diğer yöntem de 'sürü bağışıklığı' idi. İngiltere salgının başında bu yönetim açıktan uygulamaya kalktı ancak bedelinin ağır olacağını görünce vazgeçti. İsveç ise bu yöntemle devam etti. 'Sürü bağışıklığı' şimdi diğer ülkelerin gündemine de yeniden girmiş görünüyor.