Türkiye'de denizanası yaralanmaları arttı: Balık dolu denizlerden denizanası dolu denizlere
Türkiye'deki denizlerde, denizanası sayısının artması nedeniyle denizanası kaynaklı yaralanmalar da artıyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, denizanalarının Türkiye'deki deniz kıyılarının tamamında görüldüğünü açıkladı.
DUVAR - Türkiye'deki denizlerde, denizanası sayısının artması nedeniyle denizanası kaynaklı yaralanmalar da artıyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, denizanalarının Türkiye'deki deniz kıyılarının tamamında görüldüğünü açıkladı.
Eryalçın, "Karadeniz ve Marmara Denizi'nde genelde ay denizanası görülüyor. Ege ve Akdeniz kıyılarında ise daha farklı türlere rastlıyoruz. Özellikle son zamanlarda bizi endişelendiren ve bazıları zehirli olan türlere daha çok Akdeniz kıyılarında rastlıyoruz" dedi.
Farklı denizanalarına rastlama hızının da arttığını belirten Eryalçın, küresel iklim değişikliği nedeniyle Akdeniz'de yüzey suyu sıcaklıklarında artış olduğunu belirtti. Sıcaklık artışının özellikle yabancı tropik türlere avantaj sağladığını söyleyen Eryalçın, "Bu durum Süveyş Kanalı'ndan gelen lesepsiyen dediğimiz denizanalarının artmasını sağlıyor" dedi.
"KIYI YAPILAŞMASI ETKİLİ OLUYOR"
Besin ağındaki değişimlere de değinen doçent doktor, "Dünyada aşırı avcılık var. Küçük balıkları denizden avladıkça aynı besini tüketen deniz analarına gün doğuyor. Bu endişe verici bir durum. Çünkü bazıları çok yakıcı özelliğe sahip. Kıyıların yapılaşması ise denizanasının üremesinin artmasına neden oluyor. Denizanaları üremek için sert zeminlere ihtiyaç duyuyorlar. Kıyıları dolgu ve beton yaptıkça üreme alanları artıyor. İstanbul Boğazı'nda şu anda çok sayıda üreme yeri var. Bu neden Boğaz'da çok sayıda ay denizanası türünü görüyoruz" dedi.