Kafkasya'nın istenmeyen Rus anıtları: Kolonyal geçmişi hatırlatıyorlar
Çerkes Enformasyon Ofisi, Rusya'da kolonyal politika uygulayıcıların heykellerinin dikilmesine karşı olduklarını duyuran bir bildiri yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi: "Bu anıt ve heykellerin ortak özelliği, Rusya’nın Kafkasya’yı işgali sırasında gerçekleştirilen katliamlarda görev almış asker ve siyasetçilerin isimlerini taşımalarıdır."
DUVAR - Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halkları için 19'uncu yüzyılda yaşadıkları soykırımı hatırlatan ve Rusya’nın hâlâ kolonyal bir devlet olduğunu gösteren sembollerin başında Kafkasya’nın çeşitli bölgelerine dikilen ve 19'uncu yüzyılda Kafkasya’nın işgali ve orada yaşayan halkların imhası konusunda görev alan askeri liderlerin anıt ve heykelleri geliyor. Çerkes Enformasyon Ofisi'nin hazırladığı dosyada, bu heykellerden bazıları hakkında bilgiler yer alıyor.
II. Alexander
Romanov hanedanından, Rusya İmparatoru. Rus-Kafkas Savaşı, 21 Mayıs 1864 tarihinde II. Alexander'in yönetimi sırasında 'bir Rus zaferi' olarak tamamlandı. İmparator olduğu 2 Mart 1855 tarihinden sonra Kafkasyalılara karşı gerçekleştirilen ve 'soykırım' olarak nitelendirilen 'etnik temizlik' ve akabinde gerçekleştirilen 'sürgün' onun döneminde ve kendisinin emriyle gerçekleştirildi. (İnşa tarihi: 2015)
İvan Davidoviç Lazarev
Amiral. Kafkasya’da Çarlığın kolonyalist politikalarını yöneten ve uygulayan isimlerden. 1834-1851 yılları arasında 17 yıl 'Karadeniz Filosu Başkomutanı' olarak görev yaptı. Çerkesçe adı Psışuape olan kente adı verilerek Lazarevki yapıldı. 1954’te inşa edilen anıt birkaç kez yerli Adigeler tarafından parçalandı, yerinden söküldü. 2003’te yeniden restore edildi. (İnşa tarihi: 1954, Restore: 2003)
Grigory Zass
'Rus Dracula' lakaplı aslında Almanya kökenli komutan. 'Çerkes Soykırımı' deyince akla gelen ilk isimlerden. Çerkeslerin vücut parçaları ve kafataslarını toplayarak biriktirmesiyle ve Çerkes sivil nüfusunun büyük kısmını katletmesiyle ünlenmiştir. (Anıtın yeri: Armavir /Orijinal Yer Adı: Yermelhabl. İnşa tarihi: 2003)