Galeria’nın eski müteahhidi: Yumuşak zemine denk geldim, vazgeçtim
Maraş merkezli depremlerde hasar gören Diyarbakır'daki Galeria'nın eski müteahhidi kazma işlemi sırasında yumuşak zemine denk geldiğini, bu nedenle inşaatı yapmaktan vazgeçtiklerini söyledi.
DUVAR - Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat günü meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan 7,7 ile 7,6’lık depremlerde Diyarbakır Yenişehir ilçesinde bulunan ve 1999 yılında açılan 4 bloklu Diyar Galeria AVM de depremde hasar aldı. 4 katı alışveriş merkezi, 8 katı da 128 daireden oluşan 4 bloklu Diyar Galeria’nın depremde bir bloğu yıkıldı ve 89 kişi yaşamını yitirdi. Diğer 3 bloğu için de yıkım kararı verildi ve geçtiğimiz gün yıkım işlemi tamamlandı.
Sur Ajans'tan Arif Bulut'un haberine göre Diyar Galeria’ya ilişkin açılan soruşturmada tanıkların ifade işlemleri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Diyar Galeria’daki spor salonuna kayıtlı bir cumhuriyet savcısının tanık olarak ifadesi alınmış ve tanık savcı ifadesinde soruşturma savcılarına kolon kesme iddialarına dair fotoğraf sunmuştu. Önceki gün ise ismi Diyar Galeria’nın müteahhitleri arasında geçen ismi geçen Mücahit Can, Ankara’da SEGBİS üzerinden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na tanık olarak ifade verdi. Daha önce verdiği ifadelerini tekrarlayan Mücahit Can, dün verdiği ifadesinde Diyar Galeria’nın yapım aşamasında yaşananlara değindi.
'YUMUŞAK ZEMİN İNŞAAT İÇİN UYGUN DEĞİL'
“Diyar Galeria İş Merkezinin yıkılmadan önceki haliyle inşa edilen yapıyı ben yapmadım müteahhitliğini üstlenmedim” diyen Can, 1994 yılında arsa sahipleri ile ‘kat karşılığı’nda bir anlaşma yaptığını söyledi ve yapımdan vazgeçtiği süreci şöyle anlattı:
“1994 yılında alınan yapı ruhsatına ilişkin benden önce bir yapı ruhsatı alındıysa veya proje çizildiyse o arsa üzerinde herhangi bir resmi işlem yapıldıysa bilgim yoktur. Ben sadece 1995 yılında M.Y Mimarlık isimli firmaya tek bir tane proje çizdirdim. Projeyi çizen kişiler Mimar Ş. K. ve Mimar C.A.'dır. Bu proje belediyeye sunulmuş olup onaydan geçmiş olmalı ki arsa üzerinde hafriyat işlemlerine başladım. Ancak o dönemde resmi işlemler şuan ki sisteme göre belirli bir disiplinde yürütülmediği için onaydan önce hafriyat işlemi yapılmış olabilir. Hafriyat işlemine başladık, hatırladığım kadarıyla 6 dönüm kadar alan üzerinde kazma işlemi yaptım. Bütün içerecek şekilde kazma işlemini yaptım.
Yumuşak zemine denk geldim, yumuşak zemin de inşaat yapmak için de uygun değildir. Bunun tespiti için de zemin etüdüne ihtiyaç duydum, bu zemin etüdü çalışmasına belki birinin beni uyarması neticesinde aldırdım. Belediyenin bu konuda tespit yapıp yapmadığını, benim bildirimde bulunup bulunmadığımı hatırlamıyorum. Ancak zemin etüdü konusunda S.E isimli bir inşaat mühendisi ile görüştüm. Kendisi de ismini hatırlamadığım bir jeoloji mühendisi ile birlikte gelip arsa üzerinde bir etüt çalışması yaptı. İlgili zemin etüttü raporunun bir nüshasının kurumlarda ya da raporu düzenleyen kişilerde olup olmadığını bilmiyorum. Ben bu raporu herhangi bir kuruma sorup sormadığımı hatırlamıyorum. O dönemde Jeoloji Mühendisleri Odası var mıydı hatırlamıyorum. Ancak öncelikli olarak arsa maliklerinin vekili ile görüştüm. Arsa sahiplerinin vekili olan M.S.Y ile yapmış olduğum görüşmede; inşaat için uygun olan zemine inmemiz gerektiğini, ekstra eksi iki bodrum katının yapılması gerektiğini, bu durumunda ayrıca masrafı olduğunu bu masraflara katılmaları gerektiğini söyledim, kendisi de kabul etmedi. Bugünkü şartlara baktığımız zaman inşaatın yapımından karşılıklı olarak vazgeçildiği takdirde noterde onaylı bir sözleşmenin yapılması gerekir, ancak o dönem şartlarında böyle bir zorunluluk var mıydı yok muydu hatırlamamakla birlikte bir sözleşme yapıp yapmadığımızı da hatırlamıyorum.
'BENDEN SONRA İKİ FİRMA BİRLİKTE YAPTI'
Benim bu arsa ile ilgili bu anlattıklarım dışında herhangi bir inşaat faaliyetim olmadığı için malzeme temin etmedim. İnşaat alanında da herhangi bir imalatım yoktur. Kimseyi çalıştırmadım. İnşaatın yapımından vazgeçtikten sonra benim burayla herhangi bir alakam kalmadı. Ben inşaat yapımından vazgeçtikten sonra ilgili kurumlara bir bildirimde bulunup bulunmadığımı hatırlamıyorum.
Benden sonra bu arsayı E.Grup ve Ö. İnşaat isimli firmaların birlikte yaptığını duydum. Bütün Diyarbakır halkının bildiği gibi bende o şekilde biliyorum. Ancak aralarındaki ortaklık ve inşaat yapım ilişkisinin detayını bilmiyorum. Ben hatırladığım kadarıyla inşa etmek istediğim arsa üzerinde 37 bin metre karelik imalat alan üzerinde çalışma yapacaktım. Ben bu bilgiyi olaylar nedeniyle ifadesine başvurulan Mimar Ş.K ile dün yüz yüze Ankara’da yaptığım görüşme ile edindim.” (HABER MERKEZİ)