Garanti BBVA enflasyon muhasebesine geçiyor

İspanyol banka BBVA, hissedarı olduğu Garanti’de enflasyon muhasebesi uygulanacağını açıkladı. Enflasyon muhasebesi en son, 2001 krizinin etkileri nedeniyle 2003-2004 döneminde uygulamaya konulmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, şirketleri yeni kararlar almaya itiyor. İspanyol banka Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), hissedarı olduğu Garanti’de enflasyon muhasebesi uygulanacağını duyurdu.

BBVA, yaptığı açıklamada Türkiye’deki iştirakı Garanti’de 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olmak üzere UMS 29 muhasebe kuralları doğrultusunda enflasyon muhasebesi uygulanacağını açıkladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre bu kararla bankanın CET1 rasyosuna yaklaşık 19 baz puan pozitif, grup kârlılığına ise 324 milyon euro negatif etki bekleniyor. 

Öte yandan BBVA, kendi hisselerine yönelik hisse geri alım programının azami 1 milyar euroluk son aşamasına 1 Temmuz’da başlıyor. Banka bu programla birlikte toplamda sermayenin yüzde 10’una tekabül eden azami 3,5 milyar euroluk hisse geri alımı yapmış olacak. BBVA'nın Garanti Bankası'ndaki payı, tamamlanan gönüllü pay alımı sonunda yüzde 86'ya çıkmıştı.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ da Mayıs sonunda yaptığı açıklamada, "Biz lokal olarak enflasyon muhasebesini şu an uygulayamıyoruz. Fakat IFRS kuralları gereği BBVA enflasyon muhasebesi ile bizi konsollide ediyor. Yani biz Türkiye'de kendi bilançosmuzu çıkarıyoruz, onlar buna enflasyonu uygulayarak konsolide ediyor" demişti.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, finansla ilgili tabloların enflasyon oranlarına göre düzenlenmesi gerekiyor. Enflasyon muhasebesi ise bu düzenlemelerin yapılabilmesi için gerekli olan muhasebe faaliyetlerine verilen addır. Enflasyonun yükseldiği dönemlerde varlıkların ve kaynakların ücretlerinin değişimlerinin yakından takip edilmesi gerekiyor.

Bloomberg HT’nin yayınına konuk olan  Grant Thornton Türkiye Ortağı Ahmet Cangöz, enflasyon muhasebesini sade bir dille şöyle anlattı:

“Piyasada esnaf şikâyet ediyor. Sattığım malın yerine yenisi alana kadar fiyatı artıyor. Önceden almış olduğu malların değerleri bilançolarında düşük görünüyor. Bu onların kredibilitelerini etkiliyor ve işletmelerini yönetirken, raporlama fonksiyonunu doğru ifade edemiyor. Enflasyon muhasebesinin amacı bunları yeniden tarihi değerleri ile bilançolarda duran bu kıymetleri bugünün değerine endekslemek. Parasal olmayan dediğimiz stoklar, taşınmazlar sabit kıymetler gibi değerleri yüksek olan buradan daha çok değer elde ediyor avantajlı çıkıyor ama borçları yüksek olan firmalar ise buradan zararlı çıkıyor. Yani spekülatif bir ortam doğuyor.”