Gazeteci Atik, Demiral'ın 'Ezan Türkçe okunsun' dediği günü anlattı: Her şey soru cevap bölümünde yaşandı

Eski DGM Başsavcısı Demiral'ın vefatıyla, MHP'deki siyasi hayatını bitiren "Ezan Türkçe okunsun" önerisi de yeniden hatırlandı. Gazeteci Atik o günü anlattı: Her şey soru cevap bölümünde yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcısı Nusret Demiral, dün sabah geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Demiral, DGM döneminde verdiği kararlar ve baktığı davaların yanısıra, emeklilik sonrası siyasete başladığı MHP'deki süreciyle ilgili de yeniden gündeme geldi.

1995'teki seçimde MHP'den milletvekili adayı olan Demiral, seçim sürecinde "Ezan Türkçe okunsun" diyerek dikkatleri üzerine çekti. MHP o seçimde baraj altında kalınca yönetim, Demiral’ın bu çıkışının partiye zarar verdiğini düşündü ve kendisini disiplin kuruluna sevk etti. Bu görüşünü sonradan tekzip etse de, Demiral aktif siyaseti bırakmak zorunda kaldı. 

Demiral'ın "Ezan Türkçe okunsun" önerisini Türkiye'ye duyuran haberi yapan gazeteci Fatih Atik, sosyal medya hesabından o gün yaşananları şöyle anlattı:

"Nusret Demiral... İsmi, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'yle özdeşleşen başsavcı Nusret Demiral, geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi. O dönem Ankara’da gazetecilik yapan herkes onun ismini bilir. TBMM’de Kürtçe yemin eden DEP’liler için idam cezası istemişti.

Demiral’ın vefatını duyunca 'Ezan Türkçe Okunsun' açıklamasını Türkiye’ye duyuran haberi yaptığım günü hatırladım.

İhlas haber ajansında mesleğe yeni başladığım dönemdi. Gittiğimiz haberde hem muhabirlik hem de kameramanlık yapıyorduk. Seçimlere 1 ay kadar vardı, Nusret Demiral ODTÜ’de öğrencilere konferans verecekti. Salona gidip kamerayı kurup oturdum.

Konferans sakin ilerliyor Nusret Demiral fikirlerini anlatıyordu, not alıyordum. Her şey soru cevap bölümünde yaşandı.

Arka sıralarda oturan kırmızı kazaklı bir öğrenci 'Ezanın Türkçe okunması konusunda ne düşünüyorsunuz?' diye sordu. Nusret Demiral, 'Sadettin Kaynak ne güzel bestelemiş ‘Tanrı uludur, Tanrı uludur’ diye. Ezan Türkçe okunmalı' dedi.

O sözleri kaydettikten sonra konferans benim için sona ermişti. Hemen kamerayı toplayıp ofise döndüm. Rahmetli İHA Temsilcimiz Hakkı Aldoğan’a görüntüleri izlettim Kendisi de ülkücü kökenliydi. Haberi tereddütsüz servis etti 'Ezan Türkçe Okunsun' sözleriyle Türkiye çalkalandı.

Nusret Demiral, 'Ezanın Türkçe okunmasını' istemişti. Haber tüm TV ve gazetelerde yayınlandı. O zaman MHP Genel Merkezi Kızılırmak sokaktaydı, MHP’liler birkaç yüz metre mesafedeki bizim ofisi basmıştı. Ortalıkta görünmeyim diye birkaç gün izin verdiler.

Nihayetinde 1995 seçimlerinde MHP baraj altı kaldı. Merhum Alpaslan Türkeş, Nusret Demiral’ı ihraç etmişti. Nusret Demiral’ın vefatını duyunca o günü hatırladım. Bu da genç bir gazetecinin yaptığı haberle Türk siyasetinde dengeleri değiştirdiği ana dair bir anekdot oldu."


(HABER MERKEZİ)