Gazeteci Ferit Aslan beraat etti

Mardin'deki bir okulda öğrencilerin gözaltına alınmasını haber yapan gazeteci Ferit Aslan, hakkında açılan davada beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

MARDİN - "Mardin’de bir hakim polisle okul bastı, üç öğrenciyi gözaltına aldırdı" başlıklı haberi nedeniyle hakkında dava açılan CEGA Medya Editörü Ferit Aslan'ın yargılandığı davanın duruşması Mardin 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Ferit Aslan'ın duruşmasını Mardin Baro Başkanı İsmail Elik de izledi.

Duruşmada savunma yapan Ferit Aslan, 33 yıldır gazetecilik yaptığını ve bugüne kadar halkı galeyana getirecek, iç ve dış bakımdan ülkeyi zora sokacak bir haber yapmadığını hatırlatarak, dava konusu haberi beş, altı kaynaktan teyit ettiğini ve haber kaynaklarının kendisine iki fotoğraf ilettiğini söyledi.

'YAZDIĞIM HABER DOĞRUDUR, KARGAŞA YARATMA KASTIM YOKTUR'

Aslan, savunmasının devamında, "Bir fotoğrafta okul bahçesinde beş, altı polis aracı, diğer fotoğrafta ise okul girişinde bekleyen yedi, sekiz polis vardı. Ertesi gün başsavcılığın yaptığı açıklamayla haberin doğruluğu ortaya çıktı. Başsavcılık, hâkimin okula eşine destek amacıyla gittiğini belirtmiş ama öğrenci ve öğretmen arasında geçen bir tartışma neticesinde beş, altı polis aracıyla okula gidilmesi hayatın olağan akışına uygun değildir. Çocukların ailelerinin şikâyeti üzerine başlatılan bir soruşturma da mevcuttur. Yazdığım haber doğrudur, herhangi bir kargaşa yaratma kastım yoktur" diye konuştu.

İDDİANAME 'MESLEKİ DAYANIŞMA' İLE HAZIRLANDI

Avukat Neşet Girasun ise, haberde yanlış bir bilginin ve suç teşkil eden herhangi bir unsurun bulunmadığını, dosyadaki tüm tanıkların haberi teyit ettiğini, iddianamenin düzenlenmesi ve kabul edilmesini, yargısal bir faaliyetten öte "mesleki dayanışma" çerçevesinde değerlendirmek gerektiğini ifade ederek, müvekkili Ferit Aslan'ın beraatini talep etti.

SAVCI: SUÇUN YASAL UNSURLARI OLUŞMADI

Duruşma savcısı esas hakkındaki görüşünde suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat talep etti. Mahkeme de gazeteci Ferit Arslan'ın beraatine karar verdi.

Ne olmuştu?

Mardin'deki bir ortaokulda 2 Ocak 2024’te öğretmen N.Y. ile 6 öğrenci arasında tartışma çıktı. Öğretmene küfür ve hakaret ettiği iddiası üzerine öğrenciler okul idaresine alındı.

İddiaya göre, o sırada öğretmenin hakim eşi beş polis aracı ile okula geldi. Öğretmen ile tartıştığı ve hakaret ettiği iddiasıyla öğrencilerin kimlik tespiti yapıldı.  Olaydan iki gün sonra yine yaklaşık sekiz polis, açılan soruşturma kapsamında öğrencileri almak için yeniden okula gitti. Bazı öğrenciler polis tarafından alıkonularak emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Ferit Aslan'ın Mardin Barosu Başkanı İsmail Ellik’ten görüş alarak yaşananları haberleştirmesinin hemen ardından Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Akbulut’un imzasıyla 5 Ocak 2024’te açıklama yayımlandı.

Açıklamada, konu ile ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, "Mardin İdare Mahkemesi’nde görev yapmakta olan bir hakim meslektaşımızın öğretmen eşinin, kendisine hakaret eden öğrenciler hakkında şikâyeti üzerine soruşturma başlatılmış, yaşanan olay sonrasında şikâyetçinin eşi hâkim sıfatıyla değil, eşine destek olmak için okula gitmiştir” denildi.

Açıklamada, soruşturmada görev alan polis memurlarının öğretmenin eşinin hakim olarak görev yaptığından dahi haberdar olmadıkları işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:

"Olayın yerel basına yansıması üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığımızın kimseye ayrıcalık ve imtiyaz tanınmayacağı, yalnızca yasal mevzuatın uygulanacağı yönündeki sözlü talimatlarına rağmen, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra ailelerine teslim edilen çocuklarımızın, ısrarlı bir şekilde gözaltına alındıkları ve hâkimin polislerle birlikte okula baskın yaptığı yönündeki tezvirat içeren haberler gerçekdışı, görev yapmakta olan bir hâkim meslektaşımız nezdinde yargıyı itibarsızlaştırma gayretinden öteye geçmeyen, herkesin malumu olan çarpık bir zihniyetin ürünüdür."

Söz konusu hâkimin şikâyetinin hemen ardından Mardin Sulh Ceza Hakimliği habere erişim engeli getirdi. Haberin kaldırılmasının hemen ardından hâkimin şikâyeti üzerine haberi yazan Ferit Aslan hakkında soruşturma açıldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadesi alınan Aslan hakkında, "Halk arasında endişe, korku, panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi yayma suretiyle kamu barışı bozmak" suçlarını düzenleyen 217/A-1, 218/1, 53 maddelerinden dava açtı.

İddianamede, okulda öğretmene hakaret ettiği belirtilen çocuklar için, "suça sürüklenen çocuklar" ifadesi kullanılırken, öğrenciler hakkında kimlik tespiti işlemi yapıldığı ve daha sonra ailelerine teslimlerinin sağlandığı vurgulandı.

(HABER MERKEZİ)