Gazeteci Yaman Kaya’ya saldıranlar ‘ev hapsi’ ile serbest

Bursa’da gazeteci Yaman Kaya, 13 Kasım Pazartesi akşam saatlerinde silahlı saldırıya uğradı. Saldırıyı gerçekleştiren iki şüpheli, kamera kayıtları ve görgü tanıklarına rağmen serbest bırakıldı.

Yaman Kaya
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’da Başka Gazete Genel Yayın Yönetmeni Yaman Kaya, 13 Kasım Pazartesi günü Fatih Sultan Mehmet (FSM) bulvarında bulunan iş yerinde çıktığı 18.30 saatlerinde arabasıyla seyir halindeyken silahlı saldırıya uğradı. Saldırıyı gerçekleştiren Z.B. ve S.M., yakalanarak nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Eylemi gerçekleştirmediklerini söyleyen şüpheliler, güvenlik kamerası kayıtları ve canlı görgü tanığına rağmen nöbetçi hakimlik tarafından ‘ev hapsi’ verilerek serbest bırakıldı.

5 SANTİMETRE İLE KURŞUNLARIN HEDEFİ OLMAKTAN KURTULDU

Saldırıyı yara almadan atlatan Kaya, 5 santimetre mesafeyle kurşunları hedefi olmaktan kurtuldu. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yeri incelemesinin ardından başlatılan emniyet soruşturmasında kamera kayıtları ve görgü tanıklarının anlatımıyla eylemi gerçekleştirenlerin iki kişi olduğu tespit edildi. Şüphelilerin olay yerine arabayla gelerek gazeteci Kaya’nın işten çıkmasını yarım saat bekledikleri belirlendi. Kimlikleri tespit edilen şahıslar, 15 Kasım Çarşamba günü gözaltına alındı.

Daha önce sabıka kayıtlarının olduğu ve cezaevine girip çıktıkları öğrenilen şüpheliler, emniyetteki ifadelerinde eylemi gerçekleştirmediklerini söyledi. Şüpheliler, kamera kayıtları ve görgü tanıklarının ifadeleri, emniyetin ‘kesin’ tespitleriyle perşembe günü nöbetçi hakimliğe sevk edildi. ‘Kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla açılan soruşturmada savcı, şüpheliler için tutuklama talebinde bulundu. Şüpheliler, savcının tutuklama istemine ve bütün kayıtlara rağmen nöbetçi hakimlikçe ‘ev hapsi’ verilerek serbest bırakıldı.

‘TEHDİTLER ALIYORDUM, ARACILAR GELİYORDU’

Kent ve çevre suçlarına karşı yazılar yazdığını söyleyen Kaya, saldırganlara ‘ev hapsi’ verilmesine tepki gösterdi. Kaya, “Ben Bursa’da uzun süredir ‘kent suçları’ diye tarif edilen yolsuzlukları yazıyorum. Sermaye ve rant gruplarından çeşitli tehditler alıyordum. Bazen aracılar geliyordu. Bu bahsettiğim yolsuzluklar 1 milyar lirayı aşan fazla konut imarı. FSM Bulvarı’nda öldürme kastıyla yapılan bu saldırıyı yapsa yapsa bu rant çetesi yapmıştır. Bu sadece bana değil, bütün gazetecilere verilen bir gözdağıdır” diye konuştu.

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, olaya ilişkin yaptığı açıklamada, faillerin bağlantılarının ortaya çıkarılmaması durumunda saldırılardan cesaret alan karanlık güç odaklarının saldırılarına devam edeceklerini söyledi. Öztosun, “Biz bu saldırıyı basın özgürlüğüne ve demokrasiye saldırı olarak görüyoruz. Faillerin bağlantıları nereye giderse, kime giderse, ucu neredeyse, eğer varsa bir ucu oraya kadar gitmesi için de bu soruşturmanın takipçisi olacağız. Bu olay aynı zamanda basın dünyasına da bir gözdağı gibi gözüküyor. Ucu nereye dayanırsa dayansın. Bir örgütse örgüt, kişiyse kişi ortaya çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.