Gazeteciler 8 Kasım'da nöbette: AYM 'sansür yasasını' görüşecek
AYM, 29 gazeteciye soruşturma açılmasına, 6 gazetecinin gözaltına alınmasına, 4 gazetecinin tutuklanmasına neden olan dezenformasyon maddesini 8 Kasım’da görüşecek. Basın örgütleri ise nöbette olacak.
DUVAR - T24 yazarı Tolga Şardan ve Halk Tv tr muhabiri Dinçer Gökçe'nin ardından Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç'in gözaltına alınması, Meclis’ten geçen ve kamuoyunda “sansür yasası” olarak adlandırılan dezenformasyon yasası içinde yer alan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” maddesini bir kez daha gündeme getirdi.
Anayasa Mahkemesi 8 Kasım Çarşamba “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren maddenin iptali için yapılan başvuruyu görüşecek. Basın örgütleri ise nöbette olacak.
8 Kasım 2023'te Anayasa Mahkemesi önü önünde yapılacak nöbete çağrı yapan basın örgütleri, “Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz” dedi.
Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, Haber Sen’den oluşan basın meslek örgütleri, gazetecilerin keyfi suçlanmasına neden olan söz konusu maddenin iptali için 8 Kasım’da Anayasa Mahkemesi önünde saat: 10:00 ile 14:00 arasında “sessiz protesto ve serbest kürsü” eylemi yapacak.
'ARTIK BÜTÜN ÜLKE BİLİYOR, GÖRÜYOR'
Basın meslek örgütleri AYM önünde yapacakları eylemle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Yaklaşık iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün!
Anayasa Mahkemesi, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvurusunu 8 Kasım Çarşamba günü esastan görüşecek.
Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan 'halkı yanıltıcı bilgi yayma' maddesinin keyfi suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, görüyor. Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki 'Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti' ile karşılayacak.
Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz. Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)
Anayasa Mahkemesi, bugüne kadar 29 gazeteciye soruşturma açılmasına, 6 gazetecinin gözaltına alınmasına, 4 gazetecinin tutuklanmasına neden olan dezenformasyon maddesini 8 Kasım’da görüşecek. Bizler de basın özgürlüğü için nöbette olacağız.#GazetecilikSuçDeğildir… pic.twitter.com/u6cu92dZVC
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) November 5, 2023