Gazeteciler İzmir’de sokağa çıktı: ‘Geçinemiyoruz, haberiniz olsun’

TGS İzmir Şubesi’nin çağrısıyla bir araya gelen gazeteciler, “Bir an önce ücretlerin insanca yaşanabilecek bir seviyeye gelmesi için adımlar atın, geçinemiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

 

İZMİR – Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi, gazetecilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen gazeteciler, “Geçinemiyoruz, haberiniz olsun” yazılı pankart ile Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne doğru yürüyüşe geçti. Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de destek verdiği yürüyüşte, “Krizin bedelini patronlar ödesin”, “Maaşlar dipte enflasyon zirvede” ve “Dolu haber boş cüzdanla yapılmaz” yazılı dövizler taşındı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, Türkiye ağır bir ekonomik kriz yaşandığının altını çizerek, özellikle son iki yıldır ciddi bir yoksullaşmanın söz konusu olduğunu ifade etti.

‘YOKSULLAŞMADAN GAZETECİLER DE NASİBİNİ ALIYOR’

Bu yoksullaşmadan gazetecilerin de nasibini aldığını söyleyen Kahramanoğlu, “Biz gazetecilerin ortalama ücretleri, açlık sınırına hatta onun da altına geriledi. Türk-İş’in Haziran verilerine göre Türkiye’de açık sınırı 18 bin 978 lira.En temel tüketim maddelerine hemen her gün zam gelmekte ancak TÜİK’in hayali enflasyon oranı nedeniyle ücretler gerçek enflasyonun çok altında yükseltilmekte. Son yıllarda TÜİK, gerçek enflasyonun yarısının da altında oranlar açıkladığı için, ücretlerimize yapılan zamlar da gerçekçi olmadı” dedi.

‘GAZETECİLER BU KADAR YOKSULKEN TOPLUMUN GERÇEKLERE ULAŞMA ŞANSI YOK’

“Peki Temmuz’da bizlerin ücretlerine ne kadar zam yapıldı? Yüzde 0, yazıyla da rakamla da sıfır” diyen Kahramanoğlu, şöyle devam etti;

“Evine girecek ekmeğin derdine düşmüş bir gazeteciden iyi haber bekleyemezsiniz. Ev sahibinden gelecek telefondan, elektrik-su faturasına bakmaktan korkan gazeteciden özverili çalışma bekleyemezsiniz. Çocuğunun oyuncak istemesinden korkan gazeteciden basın özgürlüğünü savunmasını bekleyemezsiniz. Kitap alamayan, sinemaya, tiyatroya, konsere gidemeyen gazeteciden yaratıcılık bekleyemezsiniz. Gazeteciler bu kadar yoksulken, İzmir’de açlık sınırında, Anadolu’nun birçok ilinde açlık sınırının altında ücretlerle çalışırken, bu toplumun gerçeklere ulaşma şansı olamaz”

‘ARTIK BIÇAK KEMİKTE’

Sendika olarak tüm medya patronlarına, işverenlere çağrıda bulunduklarını vurgulayan Kahramanoğlu, “Bir an önce ücretlerin insanca yaşanabilecek bir seviyeye gelmesi için adımlar atın. İzmir’de çalışan gazeteciler olarak bir kez daha söylemek isteriz ki, geçinemiyoruz. Artık bıçak kemikte. Bu kentte gazeteciliğin devam edebilmesi için, basın özgürlüğü için, okuyucunuzun haber alma hakkı için adım atmak zorundasınız. Çünkü bizim artık daha fazla sıkacak kemerimiz, yapacak fedakârlığımız, daha fazla küçültecek bir hayatımız kalmadı. Son sözlerimiz şudur: Biz gazetecilerin haklarının gasp edilmesine sessiz kalmayın. Sesimizin ve sözümüzün özgürlüğü tüm toplumun özgürlüğüdür! Çünkü haberci olmazsa haberiniz olmaz” ifadelerini kullandı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Etiketler izmir gazeteciler maaş