Gazetecilere karşı hak ihlali sürüyor: 6 gözaltı 11 ceza 106 dava
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin aylık hak ihlalleri raporuna göre; mart ayında 1 gazeteci öldürüldü, 6 gazeteci gözaltına alındı. 106 gazetecinin yargılaması ise devam ediyor.
DİYARBAKIR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, "Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri" aylık raporunu açıkladı. Mart ayının da basın özgürlüğünü yaralayan uygulamalarla geride kaldığına vurgu yapılan açıklamada, gazetecilik mesleğinin hedef alındığı belirtildi.
Mart ayında 1 gazetecinin öldürüldüğü, 6 gazetecinin gözaltına alındığı ve 106 gazetecinin yargılamasının ise devam ettiği belirtilen açıklamada, “Basın emekçilerine yönelik baskıların temel amaçlarından biri de halkın gözünü ve kulağını kapatmaktır. İktidar, toplumun geçekleri görmesini engellemek, doğruları duymasının önüne geçmek istiyor. Tüm bu yönelimlerin kaynağı da bu istektir” denildi.
‘GAZETECİLERE KARŞI YARGI YOĞUN BİR ÇABA İÇİNDE’
Gazetecileri susturmak amacıyla özellikle yargının yoğun bir çaba içerisinde olduğu ifade edilen açıklamada, “Bir ay içerisinde yüzü aşkın gazeteci yargılandıkları davalardan hakim karşısına çıkarken, gazetecilere çeşitli davalardan cezalar verildi. Raporumuzda da görüleceği üzere yine en dikkat çekici uygulamaların başında gazetelere yönelik verilen ilan reklam cezaları, televizyonlara da RTÜK eliyle verilen cezalar göze çarpıyor. Ayrıca internet haberciliğinin yaygınlaştığı bir süreçte bu mecrada sesini duyurmaya, haber yapmaya çalışan gazetecilerin haberleri de çeşitli gerekçelerle engelleniyor” denildi.
‘GAZETECILERİN TAMAMI SERBEST BIRAKILMALI’
Helikopterden atılan köylülerin gördüğü işkenceyi haberleştirdikleri için 6 ay tutuklu kalan, gazeteci Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala'nın ilk duruşmada tahliye edildiği hatırlatılan açıklamada, “Bu, geç kalınmış bir karardı. Arkadaşlarımız hiç tutuklanmamalı aksine ortaya çıkardıkları gerçeklerden dolayı ödüllendirilmeliydi. JinNews muhabiri Beritan Canözer dün gözaltına alınan kadınlar arasındaydı. Bu durumu kabul etmediğimizi belirtiyor, Beritan’ın biran önce serbest bırakılması gerektiğini vurguluyoruz. Gazetecilerin tamamı serbest bırakılmalı ve mesleklerini yapmaya devam etmelidir” ifadeleri yer aldı.
RAPORDA YER ALAN HAK İHLALLERİ
Gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporda şu şekilde sıralandı:
* Gözaltına Alınan Gazeteciler: 6
* Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 1
* Öldürülen Gazeteciler: 1
* Haber Takibi Engellenen Gazeteciler: 3 olay
* Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 2
* Cezalandırılan Gazeteciler: 11 kişiye 29 yıl 6 ay 16 gün hapis, 14 bin 080 TL para cezası
* Yargılaması Devam Eden Gazeteciler: 36 dosya, 106 gazeteci
* İlan Reklam Cezası Verilen Gazeteler: 2 gazeteye 7 gün ceza
* RTÜK Cezaları: 2 TV’ye 4 ceza
* İnternet Erişim Engeli: 120 haber, 2 internet sitesi
* Tutuklu Gazeteci Sayısı (06 Nisan 2021 itibariyle): 76