Gazi Katliamı'nın 26. yıl dönümü: 'Katiller cezalandırılmadı'
Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995'te düzenlenen saldırı sonucu 22 kişinin öldürülmesi binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. 12 Mart Platformu adına konuşan katledilen Dilek Şimşek'in kardeşi Erkan Şimşek "Katliam bu denli açıkken, katiller cezalandırılmadı" dedi.
DUVAR - Gazi Mahallesi’nde 26 yıl önce gerçekleştirilen ve 22 kişinin öldüğü katliamın yıl dönümünde protesto yürüyüşü düzenlendi. Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve 12 Mart Platformunun çağrısıyla Gazi Cemevi’nde buluşan binlerce kişi, düzenlediği yürüyüşle katliamı protesto etti.
"Gazi'den Ümraniye'ye adalet istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı. Yürüyüşte sık sık "Hasan'dan Ulaş'a sürüyor bu kavga", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Gazi şehitleri ölümsüzdür", "Gazi'de düşene dövüşene bir selam" ve "Yaşasın birleşik mücadelemiz" sloganları atıldı.
KARANFİLLER BIRAKILDI
Yürüyüşte, yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak, hep bir ağızdan “Yaşıyor” sesleri yükseldi. Yürüyüş boyunca helikopter, zırhlı araçlar ve TOMA ile kitle takip edildi. Binler, daha sonra katliamın yaşandığı eski PTT binası önüne karanfil bırakarak, yaşamını yitirenleri andı.
'KATİLLER CEZALANDIRILMADI'
Ardından yapılan açıklamada 12 Mart Platformu adına konuşan katledilen Dilek Şimşek'in kardeşi Erkan Şimşek, Gazi Mahallesi’nin bu saldırılara alışık olduğunu belirterek, "Katliam tüm halklaraydı. Katiller ellerini kollarını sallayarak ortadan kayboldular, fakat Gazi'nin öfkesi her yıl sokaklara taştı. Bulunduğumuz bu yerde onlarca kişi katledilmiş, yüzlerce yurttaş yaralanmıştır. Katliam bu denli açıkken, katiller cezalandırılmadı. Katilleri iktidar değil, halk cezalandıracak" dedi.
Ardından Gazi Mezarlığı'na yürüyen kitle, yaşamını yitirenleri mezarı başında andı.
NE OLMUŞTU?
Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995 yılında cemevi ve kahvehanelerin taranması sonucu çıkan olaylarda 22 kişi ölmüştü. 20 polis memuru hakıknda dava açıldı. Polislerden Adem Albayrak dört kişiyi öldürmekten altı yıl sekiz ay, Mehmet Gündoğan iki kişiyi öldürmekten üç yıl dokuz ay hapse mahkûm edildi ve cezalar ertelendi. 18 sanık polis hakkında beraat kararı verildi. Yargıtay, Albayrak ve Gündoğan hakkında verilen kararı “Haklarında adam öldürme ile ilgili net bir açıklığın olmadığı” gerekçesiyle bozdu. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen davada Albayrak ve Gündoğan'a toplam 4 yıl 32 ay hapis cezası verildi. Karar 11 Temmuz 2002'de Yargıtay tarafından onandı. Ölen 22 kişi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. AİHM 27 Temmuz 2005'te açıklanan kararda Türkiye'yi mahkum etti. (MA-HABER MERKEZİ)