Gaziantep Üniversitesi'nde kurulan ve atıl kalan tesis Meclis gündeminde

EMEP'li Sevda Karaca, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde kurulan Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretim Tesisi ile ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde kurulan Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretim Tesisi'nin tamamlanmasının ardından 2 sene boyunca atıl bırakılarak ihale açılmamasını ve faaliyete geçirilmemesinin sebebini sordu.

Karaca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"Basına yansıyan haberlerle birlikte, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde kurulan Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Üretim Tesisinin, işletme ihalesi yapılmadığı için âtıl durumda beklediği açığa çıkmıştır.
Bakanlığınızın 20 Ekim 2020’de 'Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün en büyük bütçeli projesi' olarak duyurduğu tesiste; hem Türkiye’nin ilaç ihtiyacının büyük bölümünü karşılaması beklendiği; hem de kanser hastalığına yönelik çalışma ve üretimin de yapılacağı söylenmiştir.
Bakanlığınıza bağlı İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Gaziantep Üniversitesi arasında Mart 2020’de imzalanan anlaşmayla başlayan 40 milyon lira (+KDV) bütçeli projenin, 2021’de faaliyete geçeceği bildirilmiştir. Ancak tesisin yapımının tamamlanmasının üzerinden 2 yıl geçmesine karşın, bu yönde yapılan haberlere kadar ihalesi dahi açılmamıştır. Basına yansıyan haberler, Rektör Arif Özaydın’ın kamu ihalesi açmak yerine ihalesiz şekilde özel bir firmanın işletmesine vermeyi istemesi nedeniyle faaliyetin rektör tarafından engellendiğini yazmaktadır.

Yine basına yansıyan haberlere göre; konunun gündem olmasından sonra Rektörlüğün 'özel şartname' ile açtığı ihalenin ilanı 4 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Ancak 3 Mayıs Cuma günü yapılacak ihalenin şartlarını yalnızca tek bir firmanın karşıladığı dile getirilmektedir. Bu durum 'adrese teslim ihale' yorumlarının yapılmasına yol açmıştır."

Sevda Karaca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'a şu soruları yöneltti:

"Tesisin yapımının tamamlanmasının ardından 2 sene boyunca atıl bırakılarak ihale açılmamasını ve faaliyete geçirilmemesinin sebebi nedir?

Tesisin faaliyetinin 2 yıl gecikmesinden dolayı radyofarmasötik tedavi alması gereken kaç hastanın tedavisi gecikmiştir veya tedavi edilememiştir?

2020-2024 yılları arasında Türkiye genelinde ve Gaziantep’te radyoaktif ilaç tedavisi gerektiren kanser tanısı sayısı kaçtır? Bu tanıları alan kişilerin kaç tanesi radyoaktif ilaçlara erişebilmektedir?
Radyofarmasötik ilaçlara olan ihtiyaca karşılık araştırma ve üretim yapılmayan tesisin 2 yıl boyunca oluşturduğu kamu zararı ne kadardır?

Faaliyete engel olduğu iddia edilen rektör hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Açılan ihalenin şartları nasıl belirlenmiştir? Bu şartları taşıyan tek bir şirket olduğu iddiası doğru mudur? Doğruysa ihalenin iptali söz konusu mudur?"

Etiketler sevda karaca emep