Gaziantep’te servisler yeniden dolmaya başladı: Hastaneye yatanların yüzde 60’ı aşısız
Gaziantep’te Covid-19 servislerinin yeniden dolmaya başladığını söyleyen Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ayşegül Ateş Tarla hastanede yatanların yüzde 60’ının hiç aşı olmadığını belirtti.
Cengiz Anıl Bölükbaş
GAZİANTEP - Gaziantep’te korona virüsü vakaları normalleşmeyle beraber artıyor. Özellikle Delta varyantı vakalarının da sık sık görüldüğü kentte, Covid-19 hizmeti veren hastanelerin servisleri dolmaya başladı. Yüksek nüfusa sahip olan ve sanayileşmenin yüksek olduğu Gaziantep’te, aşılama oranları ise henüz olması gereken duruma gelmedi.
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ayşegül Ateş Tarla, artan vaka sayılarıyla birlikte hastanelerin, yoğun bakım ünitelerinin yeniden dolmaya başladığını ve delta varyantı vakalarının arttığını dile getirdi. Tarla, “Hastanede yatanların yüzde 60’ından fazlası aşısız olanlar. Aşılanmadıkça güvencesizliğimiz artıyor” dedi.
‘GAZİANTEPLİLER’İN YÜZDE 33’Ü ÇİFT DOZ AŞI OLDU’
Aşılama verilerine göre Gaziantep’te yüzde 56’lık bir aşılama olduğunun söylendiğini belirten Tarla, ancak bu oranın 1. doz aşı olanları gösterdiğini belirtti. Aslında Gaziantepliler’in yüzde 33’ünün çift doz aşılanmış durumda olduğunu dile getiren Tarla, “O yüzden yanlış bir algı oluşturuluyor. Toplumun yüzde 56’sı çift doz aşılanmış, bağışıklık oluşmuş gibi bir algı oluşuyor. Ancak öyle bir durum yok. Bakanlık 16 yaş üzerinden bir hesaplama yapıyor. Bu da istatistik olarak aşılanma oranının yüksek görünmesine sebep oluyor. 2. dozu olanların oranı yüzde 70’i aşmadıkça virüsün dolaşımı ve bulaşın artmasının önüne geçilmesi imkansız. Eğer hızlıca aşılamayı yapmazsak yeni varyantlar çıkacak ve belki de bu varyantlar vurduğumuz aşılara karşı bağışıklık kazanacak. Salgın devam ediyor ve insanların maske ve mesafe kuralına da uymaya devam etmesi gerekiyor. Ancak benim gözlemlediğim, normalleşmeyle beraber insanlarda aşılama oranlarının arttığına yönelik bir algı var ancak böyle bir durum yok. Aşılanmadıkça güvencesizliğimiz artıyor. Hem yoğun bakımda hem hastanede yatış riskini hem de hastalığı kötü geçirme riskini arttırmış oluyorsunuz. Ayrıca virüsün bulaşıcılığını da arttırmış oluyorsunuz” dedi.
‘KAYIT DIŞI YAŞAYAN VE ÇALIŞANLARDA AŞILAMA ORANI DÜŞÜK’
Toplumun bir bölümünde aşıya karşı tedirginlik olduğunu ve bazen de bilim dışı şeylerin yayıldığını söyleyen Tarla, bu durumun aşılanma oranında büyük bir etkisi olduğunu belirtti. Kayıt dışı çalışan işçiler ve kayıt dışı olan göçmenlerde aşılanma oranlarının düşük olduğunun altını çizen Tarla, şöyle devam etti: “Gaziantep bir işçi kenti ve işçiler arasında ve işsizlerde aşılanma oranı istenilen seviyede değil. Özellikle kayıt dışı çalışan kişilerde aşılanma durumunu bilmiyoruz. Uluslararası koruma altındaki mülteciler aşılamaya dahil değil. Geçici koruma altındakiler dahil. Bizim talebimiz herkes dahil; kayıtlı, kayıtsız fark etmeksizin tüm mültecilerin aşılanabilir olması. Ayrıca Gaziantep'te geçici koruma nüfusu İstanbul'dan sonra ikinci sırada. Onların da bilgilendirmelerinin yaygınlaşması ve çok dilli bir bilgilendirme olması lazım. Göçmen Sağlık Merkezleri'nin olmadığı yerlerde Yabancılar Polikliniği var. Türkiye'ye baktığımızda büyük bir mülteci nüfusu barındıran bir yer. Ona yönelik bir aşılama politikasının olmadığını düşünüyorum. Yetkililer ‘herkes eşit şekilde aşı olabilir’ diyor ama bu insanların aşıya erişim olanakları eşit değil. Bunun için Başpınar’da yetkililerin ve fabrika sahiplerinin aşılanma durumunu takip etmesi ve teşvik etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, toplumda aşıya karşı olan tedirginliğe ilişkin bilgilendirici çalışmaların artması gerekiyor. Özellikle Gaziantep’te Türkçe, Kürtçe, Arapça gibi çok dilli bilgilendirme çalışması olması gerekiyor. İnsanlar aşı olabilir ancak aşıya karşı henüz tam anlamıyla bilgi sahibi olmayanlar var. Aydınlatma çalışmaları burada önemli bir rol tutuyor.”
‘DELTA VARYANTI YÜKSELİŞE GEÇTİ’
Gaziantep'te normalleşmeyle beraber bayramdan sonra vaka sayılarında artış olduğunu vurgulayan Tarla, "Özellikle delta varyantı tırmanışa geçti. Hastanede aşılı olup da yatanlar ya tek doz aşı olan kişiler ya da aşı olmasının üzerinden biraz süre geçen kişiler. Çift doz aşı olanlar süreci daha hafif atlatıyor. Ancak hastanede yatanların yüzde 60'ından fazlası hiç aşı olmayanlar. Gaziantep'te özellikle bayramdan sonra bir artış oldu. İlk başlarda servislerin çoğunu boşaltmışlardı, çok az yatan kişi vardı. Onların hepsi hemen hemen dolmaya başladı. Doktor arkadaşlarımız Kovid servislerinin dolmaya başladığını dile getiriyor. Ama bu geçen yılın kasım ayındaki gibi her yeri dolduran bir artış değil. Bunun önemli bir nedeni de aşılı bir kesimin olması. Tıkanma henüz gelmedi ama alttan gelen bir dalga var. Test sayısında da insanları göndermede biraz düşüş var. Tarama usulü yapılıp semptom başlayınca gidildiği için vakayı kaçırma olasılığımız yüksek. Delta varyantında da bulaşıcılık yüksek olduğu için normalleşmeyle beraber vakalar artıyor. Aşılama bu süreçte çok önemli. Hem hafif geçirmesini sağlıyoruz hem bulaşmayı olasılığını düşüyoruz hem de bulaşmayı engelliyoruz. Bu 3 parametreyi de kurtarmış oluyoruz" diye konuştu.