Gaziemir’de ‘nükleer’ çıkmazı: 'Kurumların birbirinden haberi yok'

Gaziemir’deki nükleer atıkların temizleme işleminin durdurulmasına ilişkin karar ve tutanakları talep eden EGEÇEP, faaliyetin durdurulduğuna dair resmi bir yazı bulunmadığı cevabını aldı.

Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

İZMİR- “İzmir’in Çernobili” olarak anılan Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası sahasında, radyoaktif atıkların temizlik işlemi 24 Temmuz günü başladı. EKOVAR A.Ş. tarafından başlanan çalışmaların gaz emisyonu nedeniyle 25 Temmuz günü durdurulmasına karar verildi. Çalışmaların, NDK, TENMAK ve İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün katılımı ile oluşan komisyon kararıyla durdurulduğu belirtildi.

DURDURULDUĞUNA İLİŞKİN RESMİ BİR YAZI OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Yaşanan gelişme üzerine Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden çalışmaların durdurulmasına dair kararları ve tutanakları talep etti. Platform tarafından verilen dilekçeye yönelik cevapta ise emisyon nedeni ile alandaki faaliyetin durdurulmasına ilişkin düzenlenen bir resmi yazı bulunmadığı belirtildi. Cevapta, gece çalışma yapıldığına dair tespit yapılmadığı da yer aldı.

‘NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL’

Çelişkili duruma ilişkin Gazete Duvar’a konuşan EGEÇEP Eşsözcüsü Avukat İpek Sarıca, “Ortada büyük bir çelişki var. Bakanlığa göre İl Müdürlüğü'nün de olduğu bir komisyon çalışmaların durdurulması kararını alıyor. Ancak İl Müdürlüğü'nün bu durumdan haberi yok. Kurumlar arasında bir iletişimsizlik mevcut. Kurumların birbirinden haberi yok ve ne olduğu belli değil. Bu yanıttan anlıyoruz ki Eski Kurşun Fabrikası'nda ne oluyor kimse bilmiyor. Çalışma yapılıp yapılmadığı da belli değil” dedi.

‘TENMAK, SÖZLEŞMEYE UYMADIĞINI İTİRAF ETTİ’

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’na da (TENMAK) soru yönelttiklerini ve verilen cevapta Nükleer Maddelerin Fiziksel Korunmasına İlişkin Sözleşme’ye uyulmadığının itiraf edildiğini söyleyen Sarıca, şöyle devam etti;

“Nükleer atıklar 2007’de tespit edilmiş. O dönemde bu sözleşme yürürlükte. Sözleşmede diyor ki; eğer böyle bir nükleer atık bulursanız bunu Uluslarası Atom Enerjisi Ajansı'na bildirin ki o atıkların nerden çıktığını ve kime ait olduğunu bilelim. Böyle bir sistem var. Nükleer enerji santraline sahip olmayan ancak nükleer atıkların tespiti resmi makamlarca yapılan Türkiye’nin sözleşmede yapılması zorunlu olan bildirimleri yapmadığını TENMAK'ın 15 Ekim tarihli yanıtından öğreniyoruz. Hatta TENMAK'a göre Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na başvuru yapılmasını gerektiren bir husus da bulunmamaktaymış. Türkiye taraf olduğu 1979 tarihli Nükleer Maddelerin Fiziksel Korunmasına İlişkin Sözleşme'ye uymayı reddediyor. Hatta 2007'den bu yana uymadığını da itiraf etmiş bulunmaktadır”

‘GEREKLİ ÖNLEMLERİN BİR AN ÖNCE ALINMASI GEREKİYOR’

Son olarak bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini yineleyen Sarıca, “Uluslarası Atom Enerjisi Ajansı’na başvuru yapılmalı.’ Ben yaptım oldu’ diyerek oraya kazma kürekle girilmemeli. Bölgedeki güvenlik görevlileri bile normal üniformaları ya da günlük kıyafetleri ile geziyorlar. Gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor” dedi.

Etiketler izmir nükleer atık