Gazze'de ateşkes için 4 şart, savaş sonrası için 'çok uluslu güç' iddiası
ABD basınına göre, Washington yönetimi 'savaş sonrası' Gazze'de çok uluslu güç ya da barış gücünü fonlamayı değerlendiriyor. Hamas ve İslami Cihad'ın ise ateşkes için dört şartı var.
DUVAR - İsrail'in Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, ABD ve İsrail basınına yansıyan bazı haberlerde, bugün ve 'savaş sonrası Gazze' için çok uluslu güç ya da barış gücü ihtimallerinin değerlendirildiği iddia edildi.
ABD'nin Politico haber sitesinde "ABD Savunma Bakanlığı Gazze'de barış gücünü fonlamak için görüşmelerin ilk aşamasında" başlığıyla yayınlanan habere göre, Joe Biden yönetimi, 'savaş sonrası' Gazze'de istikrarı sağlamak için olasılıkları değerlendirmek için başlangıç aşamasında 'konuşmalar' yapıyor. Bu olasılıklar arasında ise ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Gazze'de ya çok uluslu bir güce ya da Filistinli bir barış gücü ekibine finansman sağlaması da yer alıyor. İki Pentagon, iki ABD'li yetkiliye dayandırılan habere göre, ABD'li yetkililer bu planın 'sahada Amerikan botlarının olmayacağı' konusunda net.
'ÇEŞİTLİ SENARYOLAR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR'
Konu hakkında yorum talebinde bulunulan ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, 'Gazze'de kriz gerilediği anda geçici bir yönetim ve güvenlik yapıları için çeşitli senaryolar üzerine ortaklarla çalıştıklarını' ifade etti. Planlarla ilgili detay vermeyi reddeden yetkili, "Doğru zaman geldiğinde, Gazze'de 'bir sonraki gün' için temel ögeler hakkında hem İsraillilerle hem de ortaklarımızla bir dizi konuşma yaptık" ifadelerini kullandı.
Bir Pentagon yetkilisine göre ise ABD Savunma Bakanlığı, yeni yıl dolaylarında Gazze'de istikrarı sağlamak için bir çeşit çok uluslu gücü destekleme olasılıklarını değerlendirmeye başladı. Buna göre, ardından, ocak ayında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'i 'savaş sonrası' Gazze'yi yeniden inşa etmek, burada istikrarı sağlamak ve bölgeyi yönetmek için bölgedeki ülkeler ile birlikte çalışmaya davet etti.
'KONVOYLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN 3 ARAP ÜLKESİNDEN DESTEK ALINACAK'
İsrail'in Ynet News haber sitesi de mevcut durum için benzer bir iddiayı gündeme taşıyarak, yakın zaman önce ABD'nin başkenti Washington'da temaslarda bulunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın 'Gazze Şeridi'nde üç Arap ülkesinin silahlı kuvvetlerinin konuşlandırılması yönünde mesafe kat ettiğini' yazdı. Buna göre, buradaki ilk hedef, Gazze'deki yardım konvoylarının güvenliğini sağlamak ve liman oluşturmak olacak.
İddiaya göre, Gallant, Başbakan Benjamin Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı gibi isimleri de gelişmeler hakkında bilgilendirdi.
WP: ABD, İSRAİL'E YENİ SİLAH SEVKİYATINA ONAY VERDİ
Öte yandan, ABD'nin The Washington Post (WP) gazetesi de ABD yönetiminin, kamuoyuna duyurmadan, Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce yeni güdümsüz bomba sevkiyatına onay verdiğini iddia etti.
Gazete, ismi açıklanmayan Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Demokrat Partili Biden yönetiminin yakın zaman önce İsrail'e yeni silah sevkiyatını onayladığını belirtti. AA'nın aktardığına göre, haberde, Biden yönetiminin söz konusu sevkiyatları daha önceki Kongre bildirimlerine göre yaptığı için bu sefer Kongre'ye bildirmeden ve kamuoyuna duyurmadan gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.
Buna göre, ABD yönetimi, kamuoyuna açıklamadan, Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e 25 adet F-35 ve uçak motorunun satışına onay verdi. 2,5 milyar dolarlık satışa ilişkin ilk Kongre onayı 2008 yılında yapılan bir bildirime dayandığı için ABD Dışişleri Bakanlığı bu sefer kamuoyuna ve Kongre'ye herhangi bir bildirimde bulunmadı.
HEDEF GÖZETMEKSİZİN ATILAN BOMBALAR KATEGORİSİNDE
Öte yandan, ABD yönetimi, 1800 adet MK84 güdümsüz bomba ile 500 adet MK82 güdümsüz bombanın da gönderilmesine onay verdi. 900 kilogram civarındaki ağırlığı ve yıkıcı hasarıyla İsrail'in Gazze'ye attığı MK84 bombalarının sivil kayıplarında büyük rol oynadığı belirtiliyor. Benzer şekilde 220 kilogramlık MK82 bombaları da güdümsüz olmaları sebebiyle hedef gözetmeksizin atılan bombalar kategorisinde tanımlanıyor.
Pakette MK84 ve MK82 bombalarının yanı sıra başka mühimmatlar da bulunuyor.
HENİYYE VE EN NEHHALE TAHRAN'DA BİR ARAYA GELDİ
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Mısır ve Katar'da ateşkes ve rehine takası görüşmelerine katılmak üzere Şin Bet ve Mossad heyetlerine onay vermesinin ardından Hamas ve İslami Cihad hareketleri, İsrail'le bu yönde yapılan dolaylı herhangi bir müzakerenin başarılı olması için Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin evlerine dönmeleri de dahil olmak üzere dört şartın gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale başkanlığındaki heyetler, İran'ın başkenti Tahran'da bir araya geldi. Hamas'tan yapılan açıklamada, İsrail'le dolaylı herhangi bir müzakerenin başarılı olması için 'Gazze saldırılarının tamamen durması, işgal güçlerinin buradan çekilmesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve yardım girişlerinin kesintisiz yapılması' gerektiği kaydedildi.
Filistin halkının, işgal altındaki Batı Şeria'daki baskınlar ve saldırılar, Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki ihlaller göz önüne alındığında İsrail ile doğrudan ve açık bir çatışma içinde olduğu değerlendirmesi yapılan açıklamada, tüm bu çatışma alanlarında direnişin tüm şekillerine başvurulması gerektiği aktarıldı. 'İslam ümmetine, İsrail'in her gün işlediği katliamlara karşı öfkesini gösterme ve meşru yollarla bunlara karşı koyma' çağrısı yapılan Hamas açıklamasında ayrıca, Gazze'de halkın iradesi dışında yeni bir durum oluşturma amacıyla yapılan plan ve projelerin reddedildiği belirtildi.
SON TUR GÖRÜŞMELER 18 MART'TA BAŞLAMIŞTI
Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyeti, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasına ve Gazze'de ateşkes sağlanmasına ilişkin müzakerelerin yeni turu için son olarak 18 Mart tarihinde Katar'ın başkenti Doha'ya gitmişti.
İsrail basını, Mossad Başkanı liderliğindeki İsrail heyetinin Doha'ya ulaşmasıyla birlikte Hamas ile Tel Aviv arasında esir takası müzakerelerinin resmen başladığını duyurmuştu. Heyette, İsrail ordusunda kaçırılanlar ve kayıp kişiler dosyasının sorumlusu Nitzan Alon'un da yer aldığı belirtilmişti. İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberinde, müzakerelerin yaklaşık iki hafta sürebileceği kaydedilmişti. Ancak İsrail 26 Mart'ta, "Gazze'deki savaşa tamamen son verilmesi ve İsrail ordusunun bölgeden tamamen çekilmesi" dahil olmak üzere Hamas'ın "aşırı talepleri" gerekçesiyle Katar'daki müzakere heyetini geri çağırmıştı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)