Gazze'de can kaybı 25 bine yaklaştı: 'Kötünün de kötüsü bir durumdayız'

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte İsrail'in saldırılarında 165 kişinin daha öldüğünü açıkladı. Cibaliya'da yaşayan Filistinliler, bazen 3 gün boyunca yiyecek bir şey bulamadıklarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılar, 106'ncı gününde devam ediyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte bölgedeki ölü sayısının 165 artarak 24 bin 927'ye, yaralı sayısının ise 62 bin 388'e yükseldiğini bildirdi.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, gece boyu devam eden İsrail saldırılarında aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu onlarca Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in daha önce sivillerden gitmesini istediği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin Karara beldesinde birçok eve düzenlenen saldırılarda ölenler ve yaralananlar oldu. Ayrıca, Han Yunus'ta İsrail insansız hava aracı tarafından açılan ateş sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti. Emel Hastanesi çevresi, yoğun saldırılarda sarsıldı.

BM: YERİNDEN EDİLEN KİŞİLERİN YAKLAŞIK 1 MİLYONU KADIN

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi'nin yayımladığı raporda ise nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de 1,9 milyon kişinin İsrail'in saldırılarının başlamasından bu yana yerinden edildiği, söz konusu kişilerin 1 milyona yakınının kadınlar ve kızlardan oluştuğu belirtildi. Saatte iki annenin hayatını kaybettiğine işaret edilen raporda, yaklaşık 10 bin çocuğun babasını kaybettiğinin tahmin edildiği bilgisi yer aldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki temsilcisi Ajith Sunghay dün, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, "Gazze'de bir başka sarsıcı dönüm noktasına daha ulaşıyoruz. Gazze Sağlık Bakanlığına göre yaklaşık 25 bin kişinin öldüğü bildirildi. Bunların yüzde 70'i kadın ve çocuk" demişti.

KUZEYDEKİ CİBALİYA'DA YAŞAM: 'UNUN FİYATI 2'DEN 15 DOLARA ÇIKTI'

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarından özellikle bölgenin kuzeyindeki Filistinliler olumsuz etkileniyor. İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana havadan bombaladığı, karadan da pek çok noktasında ilerleyerek güneyle bağlantısını kestiği ve yardım girişlerine engel olduğu kuzeyde halk yiyecek yemek ve içecek su bulmakta zorluk yaşıyor.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan, kuzeydeki Cibaliya kentinde yaşayan Ebu Ahmed Saliha savaş öncesiyle sonrasını kıyaslayarak, "Kötünün de kötüsü bir durumdayız. Hayatı idame ettirmek için gerekli un, su, şeker ve konserve gibi en temel maddeleri bile bulamıyoruz, bulsak da bunlar astronomik rakamlara satılıyor" ifadelerini kullandı. Saliha, 4 aile arasında paylaştırdıkları 3 kilogramlık bir un poşetinin savaştan önce 2 dolara, bugünse 15 dolara satıldığına dikkati çekti.

'BAZEN ÜÇ GÜN BOYUNCA HİÇBİR ŞEY YİYEMİYORUZ'

Ebegümecini ve ekmeği pişirip ailesini sofranın başında toplayan Saliha, "Cibaliya Mülteci Kampı ve çevresinde gıda sıkıntısı yaşandığı için bazen 3 gün boyunca ağzımıza tek lokma koymadığımız oluyor" dedi. Su bulmakta da sıkıntı çektiklerini anlatan Saliha, "Bir litre suyu 6 kişi 2 günde içiyoruz" diye konuştu. Saliha, yaşadıkları tüm sıkıntılara rağmen, "Biz Filistinlilere hiçbir şey diz çöktüremez. Olmayandan olanı çıkarırız" dedi. (DIŞ HABERLER)