Gazze'de can kaybı 39 bini aştı: İsrail'in Han Yunus'a saldırısında 37 Filistinli öldü

İsrail'in doğu bölgeleri için tahliye emri verdiği Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentine saldırılarında en az 37 Filistinli yaşamını yitirdi, 120 kişi yaralandı.

İsrail'in tahliye emri sonrası bazı Filistinliler Han Yunus'un doğusundan ayrılmaya başlamıştı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar hakkında açıklama yaparak, ölü sayısının 39 bini aştığını duyurdu. Açıklamaya göre, İsrail'in saldırılarında bugüne kadar 39 bin 6 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze'deki yaralı sayısının ise 89 bin 818'e yükseldiği açıklandı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bugün güneydeki Han Yunus kentine yönelik saldırıları hakkında da açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail'in Han Yunus'ta 37 Filistinliyi öldürdüğü, 120 kişiyi yaraladığı ifade edildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün erken saatlerde Han Yunus'un doğusundaki bazı bölgeler için tahliye emri vermiş, buralarda 'güçlü bir operasyon başlatılacağını' duyurmuştu.

NASIR HASATNESİ'NDEN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail'in Han Yunus'a saldırıları hakkında yaptıkları ilk açıklamada, kentin doğusundaki Bani Suhaila kasabasında en az 16 Filistinlinin öldürüldüğünü bildirmişti. Bu bölgenin hem tanklarla hem havadan bombalandığı ifade edilmişti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da ilk açıklamasında, Han Yunus'ta hayatını kaybedenler arasında altı çocuk ve dört kadının da bulunduğunu bildirmişti. Hamas'a yakın medya ise Han Yunus'taki ölü sayısının 26 olduğu bilgisini aktarmıştı. 

İsrail ordusu, bugün yaptığı 'tahliye' çağrısında Han Yunus'un El Mevasi bölgesinde 'güvenli' olduğunu iddia ettiği ancak Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif'i hedef alma iddiasıyla daha önce saldırı düzenlediği 'insani bölgenin' sınırlarını yeniden düzenleyeceğini belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası insani yardım kuruluşları ise Gazze'de güvenli hiçbir yer kalmadığını vurguluyor. Bugünkü saldırıların ardından Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nin yetkililer de çok fazla sayıda yaralının getirilmesi dolayısıyla insanlardan kan bağışı yapmalarını istedi. 

AMBULANSLAR BOMBARDIMAN SEBEBİYLE BÖLGEYE ULAŞAMIYOR

Bugün Han Yunus'tan yansıyan görüntülerde de aralarında kadınların ve çocukların da olduğu yaralıların ambulanslar ve özel araçlarla Nasır Hastanesi'ne getirildiği görüldü. Ambulansla gelen bir Filistinli, "Aralarında çocukların da olduğu bir aile uyurken paramparça oldu" dedi. Filistin Sivil Acil Durum Servisi de Han Yunus'un doğusunda havadan ve karadan düzenlenen saldırılarda onlarca kişinin öldüğü yönünde haber aldıklarını ancak bombardımanın yoğunluğu dolayısıyla bölgeye ekiplerinin ulaşamadığını bildirdi.

İSRAİL, 2 REHİNENİN ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Öte yandan, İsrail ordusu, bugün bir açıklama yaparak 7 Ekim'de Gazze'ye sınırı olan bir yerleşimden kaçırılarak rehin alınan iki İsraillinin öldüğünü açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, evlerinden kaçırılan 35 yaşındaki ses teknisyeni Yagev Buchshtab ve 76 yaşındaki tarihçi Alex Dancyg'in ölümünün soruşturulduğu belirtildi. 

AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusu aynı zamanda 7 Ekim saldırılarında Hamas tarafından esir alınan Alex Dancyg ve Yagev Buchshtab'ın birkaç ay önce Han Yunus'taki saldırılar sırasında 'yanlışlıkla' öldürülmüş olabileceklerini de doğrulamış oldu.

Buna göre, Hamas, 10 Mart'ta iki rehinenin çatışmalarda öldüğünü açıklamıştı. Hamas'ın mart ayındaki açıklamasını şimdiye dek kabul etmeyen ordu, 76 yaşındaki Dancyg ve 35 yaşındaki Buchshtab'ın öldüğüne dair yeni istihbarat bilgileri edinerek olayı doğruladı.

Rehine Aileleri Forumu'ndan yapılan açıklamada ise "Yagev ve Alex canlı olarak alınmışlardı; ailelerine ve ülkelerine canlı bir şekilde geri getirilmeleri gerekiyordu. Rehine olarak ölmeleri müzakerelerdeki ayak sürümenin sonuçlarının trajik bir yansıması" denildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)