Gazze'de can kaybı 43 bine dayandı: 'Kuzeyde insani felaket yaşanıyor'

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'de son 48 saat içinde 77 kişinin daha öldüğünü açıkladı. 7 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan can kayıpları 42 bin 924'e yükseldi.

İsrail saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ve hükümetin medya ofisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları hakkında açıklama yaptı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 386 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 48 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği 'yedi katliamda' 77 kişinin hayatını kaybettiği, 289 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 42 bin 924'e, yaralı sayısının da 100 bin 833'e yükseldiği kaydedildi.

'İSRAİL, KUZEYDE 22 GÜNDÜR ETNİK TEMİZLİK YAPIYOR'

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite de AA muhabirine Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki son duruma ilişkin bilgi verdi. İsrail ordusunun kuzeyde 22 gündür 'etnik temizlik' yaptığını ve en az 820 Filistinliyi öldürdüğünü belirten Sevabite, askelerin sivil savunma ekiplerini ve ambulansları engellediğini, onlarca cenazenin enkaz altından çıkarılmasına ve yol kenarlarından toplanmasına engel olduğunu aktardı.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde sağlık sisteminin çöktüğünü belirten Sevabite, "İsrail ordusunun yerleşim yerlerini, yerinden edilenlerin sığındığı merkezleri, hastaneleri ve altyapıyı hedef aldığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde insani felaket yaşanıyor" dedi. Sevabite, İsrail ordusunun başta Kemal Advan Hastanesi olmak üzere bölgedeki bütün hastaneleri ablukaya aldığını, sağlık personellerini, hatta hasta ve yaralıları alıkoyduğunu belirtti.

Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyine 5 Ekim'de yoğun hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, 6 Ekim'de söz konusu bölgelere kara saldırısı başlatmıştı.

HAMAS'TAN İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRISINA KINAMA

Öte yandan, Hamas'tan da İsrail'in gece saatlerinde İran'a düzenlediği hava saldırıları hakkında açıklama yapıldı. Hamas'ın yazılı açıklamasında, "Saldırı, İran egemenliğinin bariz bir ihlali ve bölgenin güvenliği ile halkının güvenliğini hedef alan bir gerilim. ABD destekli saldırganlığın yansımalarından işgali (İsrail) sorumlu tutuyoruz" denilerek saldırı kınandı. Açıklamada, ABD yönetiminin ve bazı Batılı ülkelerin, Gazze, Lübnan ve diğer Arap ve İslam halklarındaki masum sivillerin kanının dökülmesine hâlâ hoşgörü gösterdiği, bu saldırının da İsrail'in insanlık suçu işlediğini doğruladığı kaydedildi.

(ANADOLU AJANSI)

Etiketler İsrail Gazze