Gazze'de can kaybı artıyor: 'Ateşkes görüşmeleri haftaya yeniden başlayacak'

Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili, İsrail, ABD ve Katarlı yetkililerin Paris'te yaptıkları görüşmelerde Gazze'de ateşkes müzakerelerini yeniden başlatma kararı aldığını söyledi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya kenti / 20 Mayıs 2024. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde ölü sayısının 35 bin 903'e yükseldiğini, 230 günü aşkın süredir devam eden saldırılarda 80 bin 420 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) dün verdiği "Refah'a saldırılar derhal durdurulmalı" kararına rağmen Refah'a saldırılarını sürdürürken, İsrail ve Hamas arasında arabulucular Katar ve Mısır üzerinden, ABD'li yetkililerin de katılımıyla yürütülen ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin haftaya yeniden başlayacağı iddia edildi.

'KARAR, PARİS'TEKİ ÜÇLÜ GÖRÜŞMENİN ARDINDAN ALINDI'

Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu kararın, İsrail dış istihbarat örgütü Mossad Başkanı David Barnea, ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William J. Burns ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani'nin Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı görüşmenin ardından alındığını söyledi.

Konunun hassasiyetini gerekçe göstererek isminin ve hangi ülkeden olduğunun paylaşılmasını istemeyen yetkili, Paris'teki görüşmeye işaret ederek, "Toplantının sonunda, arabulucular Mısır ve Katar'ın öncülüğünde, ABD'nin de etkin katılımıyla, yeni teklifler temelinde müzakerelerin gelecek hafta başlamasına karar verildi" ifadelerini kullandı. 

İTALYA, UNRWA'YA MALİ DESTEĞİ YENİDEN BAŞLATACAK

Öte yandan, İtalya'nın daha önce İsrail'in iddiaları üzerine askıya aldığı Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) mali desteğini yeniden başlatma kararı aldığı açıklandı.

AA'nın aktardığına göre, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Mustafa, resmi temaslar için geldiği başkent Roma'da, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile ayrı ayrı görüştü.

Meloni ile Mustafa'nın görüşmesine ilişkin Chigi Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Meloni, İtalya'nın sürdürülebilir ateşkes, Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze halkına yönelik insani yardımın niteliğinin artmasına yönelik devam eden tüm çabalara verdiği desteği yineledi" ifadesi yer aldı.

İTALYA: BARIŞA YOL AÇACAK SİYASİ SÜREÇ YENİDEN BAŞLATILMALI

Açıklamada, İtalya'nın 11 Mart'ta BM'nin gıdayla ilgili kuruluşları Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ile başlattığı 'Gazze İçin Gıda' girişimine atıfta bulunularak, şunlar kaydedildi:

"Bu bağlamda, 'Gazze İçin Gıda' girişimine daha fazla fon sağlanması da dahil olmak üzere İtalya'nın Gazze'deki sivil halka yönelik güçlü taahhüdünün altı çizildi. Görüşmede, Başbakan Meloni, iki devletli çözüme dayalı kalıcı barışa yol açacak siyasi sürecin yeniden başlatılması gereğini vurguladı."

'5 MİLYONU UNRWA'YA GÖNDERİLECEK'

Tajani de İtalya basınına yaptığı açıklamada, "Mustafa'ya, hükümetin Filistin halkı için toplam 35 milyon euro tutarında halihazırda yapılanlara ek olarak yeni fon tahsis ettiği bilgisini verdim. Bunlardan 5 milyonu UNRWA'ya gönderilecek" dedi.

Daha önce Filistinliler için ayrılan 20 milyon euroluk kaynağın hükümet tarafından artırıldığını belirten Dışişleri Bakanı Tajani, İtalya'nın Filistin yönetimine ve onun güçlendirilmesine tam destek sağlamaya devam edeceğini yineledi.

İtalya, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin 'terör örgütleriyle bağlantıları olduğuna ve 7 Ekim 2023 saldırılarına karıştığına' ilişkin iddiaları üzerine ocak ayında Ajansa mali yardımlarını askıya alan ülkeler arasında bulunuyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)