Gazze'de görev yapmış ABD'li doktorlardan İsrail'e silah ambargosu çağrısı

Demokrat Ulusal Kongresi'nin devam ettiği Şikago'da basın toplantısı düzenleyen doktorlar, ABD'nin acil bir ambargo uygulamaması durumunda İsrail'in 'suç ortağı olmaya devam edeceğini' söyledi.

Şikago'daki İsrail Konsolosluğu önünde Filistin'e destek eylemi düzenlendi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Şikago kentinde devam eden Demokrat Ulusal Kongresi'ne katılan, İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze Şeridi'nden yakın zaman önce dönen ABD'li doktorlar, bir basın toplantısı düzenleyerek İsrail'e karşı 'acil silah ambargosu' çağrısında bulundu, İsrail'in saldırılarının Gazze'yi harap ettiğini, ABD'nin İsrail'e yönelik acil bir ambargo uygulamaması durumunda İsrail'in 'suç ortağı olmaya devam edeceğini' belirtti.

'İSRAİL, ABD'NİN DESTEĞİYLE İŞİMİZİ İMKANSIZ HALE GETİRDİ'

AA'nın aktardığına göre, Gazze'de görev yapan doktorlardan Tammy Abughanim, İsrail'in 10 aydan uzun süren saldırılarının sonucunun 'şu anda Gazze'de bir sivilin hayatını kelimenin tam anlamıyla imkansız hale getirdiğini' söyledi.

Abughanim, Gazze'de yaşananlara bölge halkının 'bir gün daha katlanmasının imkansız olduğunu' aktararak, "Bombalar düşerken, İsrail keskin nişancıları çocukları ve sivilleri hedef alırken, İsrail helikopterleri sivil grupların üzerine inerken işimizi yapamayız. Çünkü İsrail, ABD'nin doğrudan desteğiyle işimizi imkansız hale getirdi" dedi.

Abughanim'in meslektaşları da kefiye takarak çıktıkları toplantıda, Gazze'de yaşananların 'dehşet verici boyutlarını tam olarak aktarmanın mümkün olmadığını' vurguladı. Gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Dr. Feroze Sidhwa da şöyle konuştu: "25 Mart'tan 8 Nisan'a kadar Gazze'deydim ve soykırım şiddetine ilk elden tanık oldum. Çocukların kafalarının bir kez değil, iki kez değil, tam anlamıyla her gün, parasını ödediğimiz kurşunlarla parçalandığını gördüm. Han Yunus şehrinin tamamının korkunç ve sistematik yıkımını gördüm. O şehirde dört duvarı kalan tek bir oda varsa size nerede olduğunu söyleyemem."

'İSRAİL'İ SİLAHLANDIRMAYI BIRAKIN'

Basın toplantısında, Gazze'de görev yapan Yahudi-Amerikalı doktor Mark Perlmutter'ın mektubu da okundu. Mektupta, şu ifadeler kullanıldı:

"Daha önce hiç kafasından ve ardından göğsünden vurulmuş küçük bir çocuk görmemiştim. İki haftadan kısa bir sürede böyle iki vaka göreceğimi asla hayal edemezdim. Daha önce hiç, bir düzine küçük çocuğun acı ve dehşet içinde çığlık attığını, oturma odamdan daha küçük bir travma üssüne tıkıştırıldığını, yanan etlerinin kokusunun alanı öylesine şiddetli kapladığını görmemiştim ki gözlerim yanmaya başlamıştı. Bir hastanenin yerinden edilmiş kişilerin kampına dönüştüğünde nasıl görüneceğini asla hayal edemezdim."

ABD'nin 'bu korkunç katliamı bir hafta, bir ay değil, neredeyse bir yıldır' fonlamayı sürdürdüğü belirtilen mektupta, "Filistinlilerin, ABD'nin, İsrail'in, Yahudiliğin ve hatta uluslararası hukukun ve tüm insanlığın iyiliği için lütfen İsrail'i silahlandırmayı bırakın" denildi.

'BİR KEZ FİLİSTİN'E GİDİNCE BİR DAHA SERBEST KALAMIYORSUNUZ'

Toplantının ardından AA muhabirine konuşan ABD'li doktorlar, gördükleri manzaranın 'korkunç ve devasa bir yıkımdan başka bir şey olmadığını' kaydetti. Kaliforniya eyaletinde çalışan ve gönüllü olarak Gazze'de görev yapan ABD'li doktor Feroze Sidhwa, ilk olarak 2007 yılında işgal altındaki Batı Şeria'ya gittiğini ve o zaman yanında kaldığı Filistinli ailenin hayatının o günlerde dahi çok kötü şartlar altında olduğunu anlattı.

Sidhwa, "Çatışmalar hakkında çok şey gördüm ancak bir kez Filistin'e gidince bir daha serbest kalamıyorsunuz, onu asla unutamıyorsunuz. Çünkü gördüğünüz şeyler gerçekten öylesine korkunç" dedi. Bu yıl 25 Mart ile 8 Nisan arasında Han Yunus'un güneyindeki Avrupa Hastanesi'nde görev yaptığını anlatan doktor, "Gazze şehri tamamen bir felaket. Şu anda dünyada kötü bir şeyin olduğunu düşünüyorsanız bilin ki orası Gazze'dir" diye konuştu.

Gazze'de bir doktor olarak her gün açlıkla savaşan insanları görmenin dayanılmaz olduğunu, bunun İsrail tarafından kasıtlı yapıldığını belirten Sidhwa şunları söyledi: "Birincisi, yetersiz beslenme ve kıtlık var ve bu tamamen kasıtlı. Amerikalı senatörler bile bunun böyle olduğunu açıkça söylüyor. İkincisi çocuklar silahla hedef alınıyor. Açıkçası bunu görmeyi beklemiyordum. Pek çok çocuğun öldürüldüğünü biliyordum ancak bunların bombalamalar sonucu olduğunu sanıyordum. Ancak bu durum, kafasından vurulmuş çocukları açıklamıyor. Kelimenin tam anlamıyla orada bulunduğum her gün kafasından vurulmuş çocuklar gördüm. Bu bir kaza olamaz. Bu, çocukları kasıtlı olarak hedef almaktır. Bu cinayettir."

ABD yönetiminin böyle bir şeyi destekleyemeyeceğini kaydeden Sidhwa, "ABD hükümeti bunu fonlamamalı, bu kadar açık ve net. ABD hükümeti bu suçlara ortak olmamalı" sözleriyle tepki gösterdi. Dünyada, İsrailliler hariç kimsenin böyle bir katliamı destekleyemeyeceğini belirten Sidhwa, "Bir keresinde Netanyahu, 'ABD bize silah göndermeyi keserse biz de tırnaklarımızla savaşırız' demişti. Tamam, bizim silahlarımızı, paramızı ve hükümetimizin prestijini bir kenara bırakın ve tırnaklarınızla savaşın" dedi.

'GÖĞSÜNDEN VURULMUŞ ÇOK ÇOCUK GÖRDÜM'

Şikago'da görev yapan ve iki kez Gazze'ye gönüllü olarak giden ABD'li doktor Tammy Abughnaim de gördüklerini anlatırken büyük acılara tanıklık ettiklerini vurguladı. Son 6 ayda Gazze'ye iki kez gittiğini aktaran Abughnaim, İsrailli askerlerin kurşunları, bombalar, şarapnel parçaları ve bina yıkıntıları dolayısıyla ciddi yaralanmış yüzlerce çocuk ve kadını tedavi etmeye çalıştıklarını belirtti. "İsrail bombalarına hedef olan evlerden gelen yaralıların yüzde 60-70'i çocuklardı" diyen doktor, temmuz-ağustos döneminde son görevinde Han Yunus'ta İsrail askerlerinin gölgesi altında çok zor şartlarda görev yaptığını söyledi.

"Şunu söyleyebilirim ki İsrail askerlerinin kasıtlı olarak hedef aldığı siviller ve çocuklar gördüm, karnından ve göğsünden vurulmuş çocuklar gördüm. İsrail mayınlarının mezarlıkta oynayan çocukların üzerinde patladığına tanık oldum" ifadelerini kullanan Abughnaim, bir doktor olarak gördüğü yaraların korkunç olduğunu ve ikinci görevinde gördüğü yaraların ilkinden daha da kötü olduğunu vurguladı.

Biden-Harris yönetimine ve ABD halkına seslenen doktor, "Eğer önceliğiniz sivillerin hayatlarını korumak ve sivil kayıpları azaltmaksa o zaman İsrail'e karşı silah ambargosunu savunmak sizin sorumluluğunuzdur. İster Demokrat olun ister Cumhuriyetçi, doğru olan şey İsrail'i silahlandırmaya son vermektir" şeklinde konuştu.

DEMOKRAT DELEGELERDEN 'SOMUT GAZZE PLANI' TALEBİ

Minnesota'dan gelen ve ABD Başkanı Joe Biden'a oy vermeyeceğini ilan eden bağımsız Demokratların temsilcilerinden Asma Mohammed ise Kamala Harris'in Gazze politikasını somut şekilde kamuoyuna açıklaması gerektiğini vurguladı.

Mohammed, "Biden yönetimine açıkça şu mesajı gönderiyoruz: Bizim adımıza bizim vergilerimizle İsrail yönetimine tek bir bomba daha gönderilmesini istemiyoruz. Daha geçen hafta Biden yönetimi İsrail'e 20 milyar dolarlık askeri yardıma onay verdi. Bu bombalar Filistinli çocukları, kadınları, erkekleri ve aileleri öldürmek için kullanılıyor" dedi.

Gazze'de ateşkes konusunda ABD yönetiminin söylemlerini samimi bulmadığının altını çizen Demokrat delege, "Hem ateşkes istediğinizi söyleyip hem de ateşkes beklediğiniz insanlara silah göndermeye devam edemezsiniz. Bu tamamen mantıksız" diye konuştu.

Demokrat başkan adayı Harris'in 22 Ağustos'ta yapacağı konuşmayı beklediklerini anlatan Mohammed, bu konuşmada kendisinden somut bir plan duymayı umduklarını belirtti.

(ANADOLU AJANSI)