Gazze'de kıtlık yayılıyor: 'Eylemsizlik suç ortaklığıdır'

Birleşmiş Milletler raportörleri, 7 Ekim'den bu yana çoğunluğu çocuk 34 Filistinlinin yetersiz beslenmeden öldüğünü bildirdi. Açıklamada, "Eylemsizlik suç ortaklığıdır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okulun kapısına düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 29'a çıktığı açıklandı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İşgalciler Han Yunus kentinin doğusundaki Abesan beldesinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okulu hedef alarak iğrenç bir katliam gerçekleştirdi" ifadelerine yer verildi.

AA'nın aktardığına göre Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ilk yardım ekiplerinin, saldırıda yaralananları ise kentteki Nasır ve El-Emel hastanelerine naklettiği aktarıldı. Ayrıca Filistin Kızılayı, İsrail'in Han Yunus'un merkezindeki Ebu Hamid Kavşağı'nı bombalaması sonucu ölen ve yaralananların olduğunu açıkladı.

Filistin hükümeti medya ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in Han Yunus kentinin doğusundaki Abesan beldesinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okulu hedef aldığı saldırıda, çoğunluğu çocuk ve kadın 29 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail'in son saatlerde gerçekleştirdiği "6 katliamda 60 Filistinlinin şehit olduğu" ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu katliam, işgal ordusunun Filistin halkına 10 aydır uyguladığı soykırım suçunun devamı niteliğindedir. Sivillere yönelik bu korkunç katliamları gerçekleştiren İsrail işgalini en güçlü ifadelerle kınıyor, ayrıca ABD yönetiminin soykırım suçunda işgalcilerle aynı safta yer almasını da kınıyoruz"

Sivillere yönelik katliamların devam etmesinden İsrail ve Amerikan yönetiminin sorumlu tutulduğu açıklamada, uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler, çeşitli uluslararası örgütler ve özgür dünyanın tüm ülkelerine, "soykırım savaşını ve Gazze'de akan kan selini durdurması için" İsrail ve ABD'ye baskı yapması istendi. Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 38 bin 243'e, yaralananların sayısının da 88 bin 33'e yükseldiği aktarıldı.

'MÜZAKERELERDE İLERLEME KAYDEDİLDİ'

Öte yandan, Hamas ile İsrail arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan karşılıklı esir takasına ilişkin dolaylı müzakerelerde ilerleme kaydedildiği bildirildi. İbranice yayın yapan "Walla" haber sitesinin, adını vermek istemeyen iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, Kahire'de gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin bilgi verildi.

İsrailli yetkili, Kahire'de yapılan karşılıklı esir takasına ilişkin dolaylı müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ancak müzakerelerin nihayete ermediğini belirtti. Bir diğer İsrailli yetkili ise Mısırlıların son saatlerde yaydığı "iyimser" mesajların biraz abartılı olduğunu belirterek, "Birkaç hafta sürecek zorlu ve karmaşık müzakerelerle karşı karşıyayız" dedi.

Gazze'de ateşkes için müzakerelerin yeni turu öncesinde CIA Direktörü William Burns liderliğinde bir heyetin Mısır'a geldiği bildirilmişti. Esir takası konusunda anlaşmaya varılması, ateşkesin sağlanması için Tel Aviv ile Hamas arasında gelecek günlerde, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda dolaylı müzakerelerin tekrar yapılması bekleniyor.

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) Direktörü Ronen Bar liderliğindeki İsrailli müzakere heyeti, esir takası müzakereleri ve Refah Sınır Kapısı'nın idaresi hakkındaki görüşmelere katılmak üzere önceki gün Mısır'a gitmişti. Hamas ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarını durdurmak için anlaşmaya varmak adına olumlu ve esnek bir tutum sergilediklerini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ise müzakerelerin önündeki engelleri artırdığını belirtmişti.

'KASITLI VE HEDEFLİ AÇ BIRAKMA KAMPANYASI'

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri ise, aylardır İsrail'in saldırıları altında bulunan Gazze'de son zamanlarda açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle artan çocuk ölümlerinin, "kıtlığın Gazze Şeridi'nin tamamına yayıldığı konusunda şüphe bırakmadığını" bildirdi. BM raportörleri, İsrail'in aylardır saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de yaşanan kıtlığa ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Raportörler, Deyr el-Belah kentindeki El Aksa Hastanesi'nde 30 Mayıs'ta 6 aylık bir bebeğin, 1 Haziran'da 13 yaşında bir çocuğun, Han Yunus'ta yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırda da 3 Haziran'da 9 aylık bir bebeğin yetersiz beslenme ve gerekli sağlık hizmetlerinin sağlanamaması nedeniyle öldüğünü hatırlattı. Bu ölümlerin, kıtlığın "Gazze'nin kuzeyinden merkezine ve güneyine yayıldığı konusunda şüphe bırakmadığını" dile getiren raportörler, İsrail'in "Filistinlilere yönelik kasıtlı ve hedefli aç bırakma kampanyasına" tepki gösterdi.

Raportörler, İsrail’in "soykırımcı bir şiddet formu" olan aç bırakma uygulamasının, Gazze'nin tamamının kıtlığa sürüklenmesiyle sonuçlandığını vurguladı.

Uluslararası toplumu Gazze'ye insani yardımların eriştirilmesini öncelemeye, İsrail ablukasını sonlandırmaya ve ateşkesi tesis etmeye çağıran raportörler, 7 Ekim'den bu yana çoğunluğu çocuk 34 Filistinlinin yetersiz beslenmeden öldüğünü kaydederek, "Eylemsizlik suç ortaklığıdır" ifadesini kullandı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 7 Haziran'daki açıklamasında, Gazze'de her 10 çocuktan 9'unun ciddi gıda sıkıntısı çektiğini, yetersiz beslenmenin Gazze Şeridi'nde ölüm riskini artırdığını bildirmişti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze'de nüfusun yarısının yani 1 milyondan fazla kişinin temmuz ortasında ölüm ve açlıkla karşılaşacağının tahmin edildiğini açıklamıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler gazze israil hamas