Gazze'de ölü sayısı 38 bini aştı, AB'den İsrail'in toprak gaspına tepki geldi

İsrail, Batı Şeria'da Filistinlilere ait yaklaşık 12 bin 715 dönümlük araziye el koydu. Josep Borrell, "Mülksüzleştirme politikalarını sert bir şekilde kınıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 38 bin 11'e yükseldiği duyuruldu. 

Öte yandan İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait yaklaşık 12 bin 715 dönümlük araziye el koyduğu belirtildi. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi'nden yapılan açıklamada, "İşgal makamları (İsrail), Nablus'un güneydoğusundaki Akraba köyünde vatandaşların toplam 12 bin 715 dönümlük arazisine el koyma kararı aldı" denildi.

AA'nın aktardığına göre, İsrail'in Filistinlilerin topraklarını gasbetme kararının, söz konusu bölgenin "devlet arazisi olduğu" bahanesiyle alındığı ve bu sebeple Filistinlilerin bölgeye girişinin yasaklanıp, arazinin yasa dışı yerleşim yerleri kurulması amacıyla kullanılacağı kaydedildi. İsrail'in kararının "bölgedeki geniş arazileri ele geçirerek başta Ürdün Vadisi ve yakın bölgeleri olmak üzere Batı Şeria'nın doğu kesimlerini kontrol altına almayı amaçlayan daha büyük bir planın parçası olduğu" vurgulandı.

Açıklamada, "2024'ün başından bu yana İsrail işgal makamları Filistinlilerin topraklarının devlet arazine dönüştürülmesini kapsayan 4 karar aldı. Bu kararlar sonucu vatandaşların topraklarına erişmesi ve kullanması yasaklanmaktadır" ifadesine yer verildi. İsrail'in yılbaşından bu yana Filistinlilere ait 24 bin araziyi "devlet arazisi" ilan ettiği belirtilen açıklamada, aynı tarihten itibaren "çeşitli isimlerle el konulan" arazilerin toplamının 39 bin dönüme ulaştığı kaydedildi.

Bölgedeki yasa dışı yerleşimcilere karşı mücadele veren İsrailli "Peace Now" örgütüne göre bu, 1993 Oslo Anlaşmaları'ndan bu yana Filistin topraklarında gerçekleştirilen en büyük kamusal arazi gaspı.

'MÜLKSÜZLEŞTİRME POLİTİKALARINI KINIYORUZ'

Avrupa Birliği (AB) ise İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait arazilere el koyma kararını kınayarak, "Fiili durum yaratmaya yönelik ve ilhakla sonuçlanabilecek eylemlere son verilmelidir" açıklamasında bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, "Batı Şeria'da binlerce yeni yasa dışı yerleşim inşa edileceği" duyurusunun kınandığı belirtildi.

Açıklamada, "AB ayrıca İsrail hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'da sürdürdüğü mülksüzleştirme politikalarını da sert bir şekilde kınıyor. Fiili durum yaratmaya yönelik ve ilhakla sonuçlanabilecek eylemlere son verilmelidir" değerlendirmesi yapıldı.

Bu eylemlerin uluslararası hukukun ciddi bir ihlali anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "İsrail'i, bu kararlardan vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, İsrail'e başta finansal konular olmak üzere Filistin yönetimini zayıflatan eylemlerini durdurması çağrısında bulunuldu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 451 bin, Doğu Kudüs'te ise 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bu yerleşimler yasa dışı sayılıyor.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)