Gazze'de son durum: 'Nüfusun yüzde 90'ından fazlası açlık çekiyor'

Oxfam, İsrail'in saldırılarında 20 bini aşkın kişinin öldüğü Gazze'de nüfusun yüzde 90'ından fazlasının açlık çektiğini bildirdi. BMGK'de Gazze'ye ilişkin karar tasarısının oylanması 4. kez ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısının 20 bin 57'ye yükseldiğini duyurdu. İsrail'in saldırılarında son 48 saatte 390 Filistinlinin öldüğü, 734 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın aktardığına göre, İsrail güçleri dün gece boyunca havadan ve karadan Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı, Refah ve Han Yunus kentlerinin de aralarında olduğu birçok sivil yerleşim alanını bombaladı. Han Yunus kentine düzenlenen saldırılarda en az altı kişi hayatını kaybetti, bazı kişiler de yaralandı. Yaşamını yitirenlerin cenazeleri ve yaralılar kentteki Nasır Hastanesi'ne nakledildi.

İSRAİL, İKİ MÜLTECİ KAMPINI BOMBALADI: ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda Filistinlilerin evlerini bombalaması sonucu ölen ve yaralananlar oldu. İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde Cibalya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda ise çoğu çocuk olmak üzere en az dokuz kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi. Hayatını kaybedenler arasında anne ve beş kız çocuğunun bulunduğu öğrenildi.

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırılarda da biri çocuk en az üç kişi yaşamını yitirdi. Bu saldırıda da yaralananlar olduğu açıklandı. Filistin Kızılayı, Cibalya kenti en-Nezle bölgesinde bir evin bombalanması sonucu çok sayıda ölü ve yaralının varlığına ilişkin onlarca çağrı aldıklarını ancak hiçbir ambulans veya kurtarma ekibinin ölü ve yaralılara ulaşamadığını bildirdi.

OXFAM: GAZZE HALKININ YÜZDE 90'INDAN FAZLASI AÇLIK ÇEKİYOR

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam da Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Gazze'deki açlık oranlarına ilişkin paylaştığı verilere tepki göstererek Gazze halkının yaklaşık yüzde 25'inin değil, nüfusun yüzde 90'ından fazlasının aşırı açlık çektiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Oxfam, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze nüfusunun tamamının aşırı düzeyde açlıkla karşı karşıya bulunduğu ve ateşkes olmadığı sürece kıtlık riskinin her geçen gün arttığı belirtildi.

Açıklamada, Gazze'de neredeyse tüm hanelerin her gün öğün atladığına işaret edilerek WFP'ye bağlı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nda (IPC) Gazze halkının dörtte birinin felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya olduğu değerlendirmesine karşı çıkıldı.

IPC değerlendirmesinin 24 Kasım-4 Aralık'ta yapıldığı ve açlıkla ilgili gerçek durumu yansıtmadığı aktarılan Oxfam açıklamasında, "Bu rapor, şu anda Gazze'de yaşanan gıda güvensizliğinin feci bir fotoğrafını sunmakta ve yeterli insani yardım erişimine izin verilmesi için ateşkese duyulan acil ihtiyacı ortaya koymaktadır" denildi. Açıklamada, Gazze'deki nüfusun yüzde 90'ından fazlasının aşırı açlık çektiği vurgulandı.

'BU SKANDAL, SİZİN GÖZETİMİNİZDEDİR'

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Oxfam'ın İcra Kurulu Başkan Vekili Aleema Shivji, İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) çekimser kalıp oyalanırken, Gazze'de insanların açlıktan öldüğünün altını çizdi.

Shivji, konuya ilişkin açıklamasında, "Uluslararası toplum içinde İsrail'in askeri makinesini ve Gazze'deki Filistinlilere yönelik toplu cezalandırmasını dizginlemeyi reddedenler bugün utanç ve suç ortaklığı içindedir. Bu skandal sizin gözetiminizdedir" dedi.

BMGK OYLANMASI 4. KEZ ERTELENDİ: 'ABD, OY KULLANMAYA HAZIR'

Öte yandan, BMGK'de Gazze'de insani yardımlara ilişkin üzerinde müzakereler yürütülen ancak anlaşma sağlanamayan karar tasarısının oylanması, 4. kez ertelendi. AA muhabirinin BM kaynaklarından edindiği bilgiye göre, karar tasarısının oylaması yarına bırakıldı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK üyelerinin kapalı oturumundan sonra yaptığı açıklamada, son bir haftadır Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) sunduğu Gazze karar tasarısı üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtmişti.

ABD Temsilcisi Greenfield, kabul edilmesi halinde kararın ihtiyaç sahiplerine insani yardım sağlayacağını, karar tasarısının talep ettikleri değişiklerle birlikte sunulması halinde tasarıyı destekleyeceklerini dile getirmişti. Ancak, beklenen oylama dün akşam da gerçekleşmedi ve dördüncü kez ertelendi.

YENİ TASARIDA NE VARDI?

Karar tasarısının ilk halinde tartışma yaratan ve ABD'nin karşı çıktığı hususlardan biri, insani yardımların engelsiz erişimi için 'çatışmalara ara verilmesi' talebi olmuştu. Anadolu Ajansı'nın edindiği yeni tasarıda, bunun yerine Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için 'acil adım atılması' ve çatışmalara sürdürülebilir bir şekilde ara verilmesi için gerekli koşulların oluşturulması çağrılarına yer verildi.

Tartışmalara neden olan bir diğer husus ise karar tasarısındaki 'BM Genel Sekreteri'nden yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması' talebiydi.

Yoğun müzakerelerin sonunda taraflar, mekanizma yerine 'Gazze'deki sivil topluma yardımların ulaşımını hızlandırmak için Genel Sekreterin Kıdemli İnsani ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü' ataması üzerinde mutabık kaldı. Karar tasarısında, Genel Sekreter tarafından atanacak koordinatörün Gazze'ye yardımların sevkiyatını hızlandırmak ve kolaylaştırmak için bir mekanizma kurması talep edildi.

'KOORDİNATÖR ATAMASI BİR AN ÖNCE YAPILSIN'

Koordinatör atamasının da bir an önce yapılması çağrısında bulunulan tasarıda, gerekli personel ve teçhizatın sağlanacağı koordinatörün BM yetkisiyle çalışacağı ve BMGK uyarınca kendisine verilen görevleri yerine getireceği bildirildi. Koordinatörün insani yardımların türünü teyit etmesi istenen karar tasarısında, aynı zamanda söz konusu kişiye insani yardım sevkiyatını kolaylaştırma, koordine etme, denetleme ve teyit etme görevleri verildi.

Karar tasarısında, atanacak koordinatörün BMGK'ye çalışmaları hakkında ilk 20 günün ardından bilgi vermesi istenirken, tüm taraflara koordinatörle iş birliği halinde hareket etme çağrısı yapıldı. Gazze'deki sivil topluma yardımların 'yeterli miktarlarda aktarılması' gerektiğinin altı çizilen karar tasarısında, buna gıda, su, temizlik malzemesi, elektrik, telekomünikasyon ve tıbbi servislerin dahil olduğu ifade edildi.

Tasarıda, Gazze'ye temel gıda ve servislerin ithalatının tekrar başlamasının önemine değinilirken, yardımların 'sapma' olmadan sivil halka ulaştırılması gerektiği vurgulandı.

'TÜM TARAFLAR SİVİLLERİ KORUMA GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ'

Tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivilleri koruma görevini yerine getirmeleri çağrısı yapılan karar tasarısında, tarafların Gazze'ye yardımların erişimini artırmak için tüm mevcut yollarının kullanımını kolaylaştırmaları talep edildi. Yardımların dağıtımı için gerekli yakıtın sağlanması istenilen tasarıda, hastaneler, tıbbi tesisler, okullar, ibadet alanları ve BM tesisleri ile personeli, tıp personeli ve araçlarının uluslararası insancıl hukuk uyarınca korunması gerektiğinin altı çizildi.

BM GENEL SEKRETERİ, 99'UNCU MADDEYİ İŞLETMİŞTİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı'nın 99'uncu maddesini işletmiş ve 6 Aralık'ta BMGK'ye mektup göndermişti. Guterres, "Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun ardından 8 Aralık'ta BMGK'de yapılan oylamada Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısı ABD tarafından veto edilmişti. ABD, BM Genel Kurulu'nda 13 Aralık'ta 153 ülkenin evet" oyu kullandığı Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısı için de "hayır" oyu kullanan 10 ülkeden biri olmuştu. ABD daha önce 16 , 18 ve 25 Ekim'de de BMGK'de Gazze'ye ilişkin sunulan karar tasarılarını veto etmişti.

BMGK'de 7 Ekim'in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım'da kabul edilmişti. (DIŞ HABERLER)