Gazze'de yüzbinlerce Filistinli temiz suya ulaşamıyor: 'Ateşkeste yeni bir gelişme yok'

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Hamdan, "Gazze saldırılarının durması için yürütülen müzakerelerde yeni bir gelişme yok" dedi. UNRWA ise, yüzbinlerce insanın temiz suya ulaşamadığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan, Gazze'ye yönelik yaklaşık 9 aydır devam eden saldırıların sona ermesi için yürütülen müzakerelerde yeni bir gelişme olmadığını bildirdi. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında Hamdan, İsrail'le yürütülen müzakereler, Gazze'de yaşanan trajedi ve ABD'nin inşa ettiği yüzer iskeleyle ilgili açıklamada bulundu ve uluslararası topluma çağrı yaptı.

'İSRAİL'İN ÇEKİLMESİ İÇİN HER TÜRLÜ ÖNERİYE OLUMLU YAKLAŞMAYA HAZIRIZ'

AA'nın aktardığına göre, "Gazze saldırılarının durması için yürütülen müzakerelerde yeni bir gelişme yok. ABD yönetiminin bahsettiği ise (müzakerelerle ilgili açıklamalar) Hamas'a, İsrail'in önerisini hiçbir düzenleme olmaksızın kabul ettirmek için yapılan baskıların bir parçası. Biz Hamas olarak, kalıcı ateşkes, askerlerin Gazze'den çekilmesi ve gerçek bir esir takasını içeren her türlü öneriye olumlu yaklaşmaya hazırız" diyen Hamdan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, halen anlaşmaya varmamak için direttiğini ve Hamas'ın taleplerini kabul etmeye yanaşmadığını söyledi.

Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu öneriyi memnuniyetle karşılamalarına rağmen, ABD'nin, ateşkese varılmamasının sorumluluğunu Hamas'a yüklemeye çalışan tavrını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

'GAZZE'DEKİ DURUM TRAJİK'

İsrail'in yardım girişlerini engellemesi nedeniyle Gazze'de temel ihtiyaç maddelerine erişimin olmadığına ve halkın açlıkla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Hamdan, "Gazze'deki durum trajik. Aç bırakma siyaseti İsrail'in sivillere karşı kullandığı en vahşi savaş yöntemlerinden biri ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca da savaş suçu sayılıyor. İsrail, yardım girişlerine engel olarak halkı topyekun cezalandırıyor" diye konuştu.

'ABD'NİN YÜZER İSKELESİ SİYASİ BİR PROPAGANDA'

ABD yönetiminin Gazze sahiline inşa ettiği yüzer iskeleyle ilgili de konuşan Hamdan, bunun, Filistin halkının kanının dökülmesi, aç bırakılması ve ablukaya alınmasına ortak olan ABD'nin 'kendi imajını kurtarmak için kullandığı siyasi bir propaganda olduğunu' dile getirdi. Hamdan, yüzer iskelenin, gıda sorununu çözmediğini bilakis iskelenin varlığında kıtlık seviyesinin daha da yükseldiğini ifade etti.

ABD'nin, Gazze'deki trajik insani durumdan siyasi, ahlaki ve insani açıdan doğrudan sorumlu olduğunu söyleyen Hamdan, uluslararası toplumdan, sınır kapılarının açılması için İsrail'e baskı yapmasını istedi.

UNRWA: YÜZBİNLERCE İNSAN TEMİZ SUDAN MAHRUM

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise, Gazze'de yüzbinlerce insanın hâlen yeterli barınma, gıda, ilaç ve temiz sudan mahrum olduğunu belirtti. UNRWA'nın X hesabından Gazze Şeridi'ndeki insani duruma ilişkin açıklama yapıldı.

Gazze'de yüzbinlerce insanın hâlen yeterli barınma, gıda, ilaç ve temiz sudan mahrum olduğu ifade edilen paylaşımda, Gazze'de çöplerin birikmeye devam ettiği, çöpü imha etme, atık suları arıtma işlemlerinin çok kısıtlı olduğu kaydedildi. UNRWA'nın bir başka paylaşımında da Gazze'deki ailelerin çöp yığınları ve kanalizasyon atıkları arasında yaşadığı, dayanılmaz yaz sıcaklarında hijyen koşullarının kötü olduğu belirtildi.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DE 2 ASKER DAHA ÖLDÜ

Öte yandan İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 2 askerinin öldüğünü, birinin yaralandığını açıkladı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 asker öldü, 1 asker ağır yaralandı" denildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, askerlerden biri Gazze kentindeki Eş-Şucaiyye Mahallesi'nde girdiği bubi tuzaklı bir binada bombanın patlaması sonucu öldü, diğeri ise aynı mahallede bir keskin nişancı tarafından öldürüldü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)