Trabzon'da, İsrail protestosu: 'Savaşı ezilen halklar durdurur'

Trabzon'da, Gazze'de yaşanan katliam protesto edildi. Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu'nun yaptığı açıklamada "Savaşı durduracak olan dünya ezilen halkları ve emekçilerdir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'da Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği katliamlara karşı basın açıklaması düzenledi.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Trabzon Halkevi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), SOL Parti ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) üyelerinin katıldığı eyleme katılanlar "Katil ABD, katil İsrail", "Mahirler'den Deniz'e Filistin'e bin selam", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Emperyalistler, işbirlikçiler 6'ncı filoyu unutmayın", "Nehirden Deniz'e özgür Filistin", "Filistin'de düşen dövüşene bin selam" sloganlarını atarak Filistin halkına destek verdi.

'İSRAİL DEVLETİ, EN ASGARİ AHLAKİ VE İNSANİ DEĞERLERDEN YOKSUN'

Grup adına açıklama yapan KESK Sözcüsü Salih Kalyoncu, İsrail'in Gazze'de hastaneyi bombaladığı 17 Ekim 2023'ün tarihe "soykırım günü" olarak geçtiğini belirterek, yapılanları savaş ve insanlık suçu olarak niteledi.

İsrail'in Siyonist, ırkçı, faşist hükümetinin çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan yüzlerce insanı öldürdüğünü hatırlatan Kalyoncu, "Kararlılık gösterisi adı altında yapılan saldırı en asgari ahlaki ve insani değerlerden yoksunluğu, bir barbarlığı temsil etmektedir. Bu suçu işleyenler insanlığın vicdanında mahkum edilmiş, lanetlenmişlerdir" dedi.

'BARIŞ VE DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜMÜ ESAS ALINMALI'

Katliamların hesabının verilmesi için suçluların yargılanması gerektiğini dile getiren Kalyoncu, "Emperyalist egemen güçlerin işlevsiz hale getirdiği Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin derhal toplanması ve sürecin başlatılması çağrısında bulunuyoruz. İsrail devleti ve hükümeti daha fazla suça bulaşmamak için saldırıları durdurmalı, ateşkes sağlanmalı, insani yardımlara yönelik engellemeler kaldırılmalı, sorunların barış ve diyalog yoluyla çözümü esas alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

'ÇATIŞMALARIN DÜNYA SAVAŞINA DÖNÜŞMESİ DÜNDEN DAHA YAKIN BİR İHTİMAL'

"Sermaye ve kapitalist sistemin yaşadığı krizi aşmak için bir kez daha milliyetçilik, ırkçılık ve gericilik üzerinden savaş silahına sarıldığını" ifade eden Kalyoncu, "Son yıllarda sistematik olarak artan silahlanma yarışı ve birçok ülkede iktidara sağcı, ırkçı, gerici partilerin gelmesi de böylesi bir savaşın zeminini güçlendirmiştir. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve diğer emperyalist güçlerin paylaşım savaşları nedeniyle başta Orta Doğu ve Ukrayna olmak üzere birçok bölgede, farklı düzeylerde devam eden çatışmaların genelleşmesi ve açık bir dünya savaşına dönme tehlikesi dünden daha yakın bir ihtimal olarak kapımızı çalmış durumdadır" diye konuştu.

Sık sık sloganlarla sözleri kesilen Kalyoncu, "emperyalist devletlerin ulusal çıkarlar adı altında kapitalist sistemi, sermayenin önceliklerini gözeterek, buna göre pozisyon aldığını, işgal ve savaşa kılıf bulduklarını" belirtti.

'İSRAİL'LE ANLAŞMALAR İPTAL EDİLSİN, TÜRKİYE'DEKİ NATO ÜSLERİ KAPATILSIN'

"Savaşı durduracak olan dünya ezilen halkları ve emekçilerdir" diyen Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaşama, geleceğe ve emeğimize sahip çıkmak için barış mücadelesini yükseltelim. Bu noktada gerekli tüm adımların atılması için ülkemizdeki bütün demokrat partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, dayanışma dernekleri ve diğer demokrasi güçleri, üzerlerine düşen tüm sorumluluk ve görevleri yerine getirecektir.

Filistin halkı dünyadan ve Türkiye'den hamaset ile süslenen timsah gözyaşları değil, çözüm için acil somut adımlar atılmasını beklemektedir. Bunun için öncelikle saldırılar derhal durdurulmalı, ateşkes sağlanmalı, Filistin halkına yönelik abluka derhal kaldırılmalıdır. İsrail işgal ettiği topraklardan geri çekilmelidir. Tüm emperyalist güçler bölgeden çekilmelidir.

İsrail ile yapılan ikili anlaşmalar iptal edilmeli, ülkemizdeki NATO üsleri derhal kapatılmalıdır. Filistin halkına ekonomik, sosyal her türlü destek sağlanmalıdır. Filistinlilerin hak eşitliğini tanımayan hiçbir çözüm kabul edilmemelidir. Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu olarak; bir kez daha İsrail'in soykırıma varan Gazze Şeridi'ndeki hastaneye ve sivillere yönelik tüm saldırıları kınıyoruz."