Gazze'ye saldırılar sürüyor: 'İsrail, Filistin Yönetimi'ne Refah geçişinin idaresini teklif etti'

ABD'nin Axios haber sitesi, İsrail'in Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi'ne Refah geçişini 'gayri resmi bir şekilde' idare etmesini teklif ettiğini yazdı.

Refah Sınır Geçişi'nde İsrail tankları. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin kuzeyde ve güneydeki Refah kentinde saldırılarını şiddetlendirdiği Gazze Şeridi'ndeki son duruma ilişkin bilgi verdi. Bakanlıktan bu sabah yapılan açıklamaya göre, İsrail'in saldırılarında son 24 saat içinde 82 Filistinli daha hayatını kaybetti, 234 kişi yaralandı. 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşanan can kaybı 35 bin 173'e, yaralıların sayısı ise 79 bin 61'e yükseldi. 

AA'nın aktardığına göre, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda 3 katlı bir eve düzenlediği hava saldırısında da aralarında çocukların da olduğu 14 sivil hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. İsrail ordusu, kuzeydeki Beyt Lahya kentini topçu atışlarıyla hedef alırken, yine kuzeydeki Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik topçu atışlarının da gece boyu sürdüğü ifade ediliyor.

İSRAİL'DEN FİLİSTİN YÖNETİMİ'NE 'REFAH' TEKLİFİ İDDİASI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken, ABD basınına yansıyan haberlerde, İsrail'in Mahmud Abbas yönetimindeki Filistin Yönetimi'ne gayri resmi olarak Refah geçişini idare etmesini teklif ettiği iddia edildi. Axios haber sitesinin dört üst düzey ABD'li, İsrailli ve Filistinli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İsrail, Filistin Yönetimi'ne yaptığı teklifte sınır geçişini idare etmek üzere temsilci göndermesini istedi. 

Teklifte Filistin Yönetimi'nin bunu 'gayri resmi sıfatla' yapmasının önerildiği ifade edilirken, Axios'a göre, bu teklifle birlikte İsrail, 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısından bu yana ilk defa Gazze Şeridi'nin yönetimiyle ilgili Filistin Yönetimi'nin dahli fikrini değerlendirmiş ve böyle bir teklif sunmuş oldu. Söz konusu teklifin, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde 1 milyonu aşkın zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentindeki sınır geçişini karadan kontrol altına almasının ardından yapıldığı belirtildi.

'TEKLİF ABBAS'I KIZDIRDI AMA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'

Sınır kapısı kapatıldığından bu yana Kerem Şalom geçişinden yardım tırlarının geçişini askıya alan Refah sınırındaki Mısır, İsrail güçlerinin Refah geçişinden çekilmesi halinde tır geçişlerini sürdüreceğini söyledi. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Axios'a yaptığı açıklamada, İsrail iç istihbarat örgütü Şin Bet Direktörü Ronen Bar'ın Mısırlı mevkidaşı Abbas Kamil ile görüştüğünü, İsrail'in Refah sınır geçişini yeniden açmak istediğini ancak bölgenin yeniden Hamas'ın kontrolüne geçmesinin 'kabul edilemez' olduğunu söylediğini aktardı. İsrailli bir yetkili de İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la pazar günü yaptığı telefon görüşmesinde, Hamas'ın geri dönmesi dışında Refah geçişi için pek çok çözüme açık olduklarını savundu. 

İddiaya göre, İsrail'in Refah geçişi ile ilgili yaptığı teklif, bölgeye gönderilecek personelin 'Filistin Yönetimi mensubu gibi davranmamasını' ve 'yerel bir yardım komitesi' olarak tanımlanmasını öngörüyor. Üst düzey ABD'li yetkililer, İsrail'in bu şartının Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ı ve danışmanlarını sinirlendirdiğini söyledi. Buna göre, ABD ve İsrail'e 'Refah geçişinin gizli bir şekilde idare edilmeyeceği' iletildi. Öte yandan, İsrailli ve ABD'li yetkililer bu bağlamda yapılan görüşmelerin sürdüğünü ve Filistin Yönetimi'nin Refah geçişine temsilci göndermeyi tamamen reddetmediğini iddia etti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)