Gebze'deki mezuniyet töreni Meclis gündeminde

CHP'li Fahri Özkan, Gebze'deki bir lisede kız öğrencilerin yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan Kocaeli’nin Gebze ilçesine bulunan Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde,  kız öğrencilerin yönetmeliğe aykırı kıyafetler giydikleri gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmamasına tepki göstererek konuyu TBMM’ye taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Özkan, “Bunlar şeriat özlemcilerinin ayak sesleri. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye Cumhuriyeti laiktir, sonsuza kadar laik kalacaktır” dedi. 

Önergesinde, törene katılacağı ifade edilen protokolde kimlerin yer aldığını soran Özkan, "Bu kişilerin görev ve yetkileri nedir? Okul yönetimi bu kişilerin bilinçaltındaki 'kız öğrenci kıyafeti' algısını nasıl öğrenmiş ve buna karşı önceden nasıl önlem almıştır? Bu olay yeni  Maarif Sistemimizin hangi kurallarında yer almaktadır? diye sordu.

Törene protokolün katılacağı bahane edilerek özellikle kız öğrencilerin kıyafetlerinin günler öncesinden okul yönetimi tarafından görülmek istenmesini şeriatın ayak sesleri olarak görülmesi gerektiğini belirten Özkan, "Okul yönetimi hangi yetkiyle böyle bir uygulamayı gerçekleştirmektedir? Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Valiliği veya Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi ve her hangi bir yönlendirmesi var mıdır? Var ise nedeni nedir? Daha önce de böyle bir yasağın uygulandığı eğitim kurumları var mıdır? Derhal açıklanmalıdır" dedi.

Özkan, öğrencilerin ve ailelerinin akıl dışı bir uygulamaya tabi tutulduğunu belirterek "Bakanlığınıza göre kız öğrencilerin mezuniyet balolarında giyecekleri elbisenin askıları, askı genişlikleri, kaç cm olmalıdır? Kız öğrencilerin giyecekleri elbisenin kumaşı, rengi, elbisenin boyunun uzunluğu, kısalığında aranan kriterler nelerdir?" diye sordu.

Özkan, "Olaya ülke çapında gösterilen tepkiler nedeniyle Kocaeli Valiliğinin olayın üzerine gitmek yerine, olayı basitleştirerek olaydan 'iddia' olarak nitelendirmesi kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanı derhal açıklama yapmak zorundadır. Bu açıklama Bakanlığınızın görüşü müdür? Yaşanan bu vahim olay sadece basit birer iddia mıdır? Bu olayın sorumluları hakkında hangi işlemleri yapacaksınız? Cevabını derhal bekliyoruz" dedi.

'HANGİ BİLİMSEL VERİLERİN SONUCU?

Özkan, şu soruları yöneltti:

"Kız öğrencilerin yeteneklerine, alacakları eğitim ve başarı oranlarına göre gelecek planlamalarına dahil olmak yerine yeni Maarif Sistemimizde kız öğrencilerin  giydikleri elbisenin askılarıyla değerlendirilmesi hangi bilimsel verilerin sonucudur?

Okul çevrelerinde uyuşturucu satıcıları cirit atarken, uyuşturucu kullanma yaşı 10 yaş seviyelerine inmişken bunlarla mücadele yerine Jandarmanın öğrenciler ve ailelerine yönelik tutumunun nedeni nedir? 

Cumhuriyetimizin 100. Yılında askılı elbise giymeleri nedeniyle mezuniyet balosuna alınmayan öğrencilerin uğradığı ayrımcılığı önlemek, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için Bakanlık olarak hangi önlemler alınacaktır?"

Etiketler Fahri Özkan chp