Geçen haftanın öne çıkanları: Yargı, doktorlardan 'müneccim' olmalarını istedi

Patreon destekçilerimizin de katkısıyla Gazete Duvar'da geçen hafta 96 özel haber ve köşe yazısı yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Patreon'dan bağış çağrısı yaptığımız okurların da katkılarıyla Gazete Duvar'da geçen hafta 56 imzalı özel haber ve 40 köşe yazısı yayınlandı. Haber ağımızı genişletmek, Türkiye'nin dört bir yanındaki bağımsız gazetecileri desteklemek için Gazete Duvar'a Patreon'dan bağış yapın hakikatin peşinden birlikte yürüyelim. 

Geçen haftanın öne çıkan haberlerinden bazıları şöyle:  

Skandallar kraliçesi Lüks Nermin'in maceraları

Geçen hafta en çok konuşulan meselelerden biri meşhur Jeffrey Epstein davasıydı. Bill Clinton'dan Stephen Hawking'e Prens Andrew'dan Michael Jackson'a ne kadar tanıdığımız isim varsa hepsinin adının geçtiği dava dosyasının son bölümü geçen hafta kamuya açıldı. 2019'da hücresinde ölü bulunan Jeffrey Epstein'in pedofili, köleleştirme ve küresel fuhuş ağı oluşturduğu iddialarının üzerindeki perde tam olarak açılamasa da iddialar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gündem oldu. Yurt Haberler müdürümüz Sadık Güleç, Türkiye'de yaşanan benzer bir skandalı arşivin tozlu raflarından çıkardı. Hangi detayını örnek versek eksik kalacak 'Lüks Nermin'in' maceralarına geçen hafta gözünüzden kaçtıysa şimdi mutlaka bir göz atın. 

Bir Ankara polisiyesinden bir Ankara siyasetçisine: 17 yaşında bir genç Behzat Ç.'yi Etimesgut'a atadı!

Yerel seçim yaklaşır ve adaylar da belirlenmeye başlanırken geçen haftanın en çok konuşulan isimlerinden biri Erdal Beşikçioğlu sürprizi oldu. Oynadığı her rolde harikalar yaratan ancak ismi her söylendiğinde akla 'Behzat Ç.- Bir Anakara Polisiyesi' dizisi gelen Erdal Beşikçioğlu CHP'nin Etimesgut adayı olarak belirlendi. Ankara temsilcimiz Nergis Demirkaya, Erdal Beşikçioğlu'nun isminin nasıl gündeme geldiğininin detaylarını anlattı: Öneri 17 yaşında bir gençten geldi, ikna etmek CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e düştü. 

Tıptan yargıya 'ölümlü dünya' hatırlatması: Kim ne kadar yaşar nereden bilelim, müneccim miyiz biz? 

Kanser hastalığında en çok kullanılan kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri her zaman olumlu sonuç vermiyor. O zaman devreye immünoterapi ve akıllı ilaç tedavileri giriyor. Hastaların yaşam sürelerini ve kalitelerini artıran bu tedavi yöntemleri çok pahalı. SGK da bu tedavileri karşılamıyor. Bugüne kadar devlete yıllarca vergi ve sağlık hizmeti alabilmek için yıllarca prim ödeyen hastalar mahkemeye başvurarak bu tedavilerin ücretlerini devletten geri alabiliyordu. Ancak Yargıtay akıl almaz bir şart koşarak bu yöntemin önünü kapama yönünde bir adım attı: Hasta iyileşecekse ilaç bedeli ödensin, iyileşmeyecekse ödenmesin!

Bu kararı gündeme getiren İzmir temsilcimiz Nuray Pehlivan, Eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Halis Yerlikaya ile konuştu. Yerlikaya, Yargıtay'ın kararının sakıncalarını tane tane anlattı ve şu özlü yanıtı verdi: "Bizim hangi hastanın iyileşeceğini önceden bilmemize olanak yok. Zaten böyle bir şeyi yapabilsek müneccim olurduk." 

Yansın bu dünya: Yangından önce istenen elektrik saati, iki çocuğun ölümünden sonra takıldı  

Maraş merkezli depremlerin yıldönümüne sayılı günler kala yüzlerce aile hala çadırlarda, konteynerlerde kalıyor. O ailelerden biri de Hüzmeli ailesiydi. Depremden mucize eseri sağ kurtulmuşlar ve evlerinin bahçesine kurdukları konteynerlerde kalıyorlardı. Dondurucu soğukta kışı geçirdikleri konteyner için elektrik direğinden tel çekmişlerdi.  Hatay muhabirimiz Burcu Özkaya Günaydın, ailenin elektrik saati takılması için Toroslar EDAŞ'a defalarca başvuruda bulunduğunu ancak yanıt alamadıklarını aktardı. O tel yüzünden konteynerde çıkan yangında 4 yaşındaki İsacan ve bir yaşındaki Doğa adlı çocukları yaşamını yitirdi. Toroslar EDAŞ gidip elektrik saatini taktı.  

 

DEM Parti kartlarını açık oynuyor: İstanbul'da CHP'ye hangi şartlarda destek veririz?

"İstanbul'u alan Türkiye'yi alır." Gerçi siyasetçilerin çok sevdiği bu önerme son seçimlerde fena tökezledi. Bir önceki yerel seçimlerde İstanbul'u alan muhalefet, akıl almaz hatalar yaparak genel seçimlerde Türkiye'yi alamadı. Ama yine de İstanbul'un önemi tartışılmaz. Kürtlerin oyları pek çok yerde olduğu gibi İstanbul denkleminde de kilit öneme sahip. CHP ile DEM Parti arasında karşılıklı ziyaretlerle başlayan süreç de bu anlamda önemli. Ankara muhabirimiz Ceren Bayar'ın DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli'yle yaptığı söyleşi geçen hafta pek çok haber sitesi tarafından alıntılandı. Sezai Temelli hem CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'na hangi koşullarda destek vereceklerini anlattı hem de AK Parti'nin adayı Murat Kurum'a bakışlarını. 

Yerel seçim öncesi gerilim: Muhittin Böcek, DEM Parti'yi kızdırdı

Yerel seçimlerde CHP'nin eleştirilen adaylarından biri de Antalya'da mevcut Belediye Başkanı Muhittin Böcek'i tekrar göstermesi oldu. Böcek'in Antalya kongresi için salon talebinde bulunan DEM Parti'yi reddetmesine ilk tepki DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncel Bakırhan'dan geldi:  "Oyumuzla saltanat kuracaksın. Ama Kürtler salon talep ettiği zaman vermeyeceksin?  Bizi yok sayan, AKP ve MHP gibi yaklaşan insanlara ne oy ne de işbirliği yapacağımızı buradan ilan ediyorum." Bu gelişme üzerine Antalya temsilcimiz Ceren Deniz DEM Parti ile Muhittin Böcek arasındaki gerilimin geçmişini bize aktardı. Ankara muhabirimiz Ceren Bayar ise hem DEM Parti ile CHP arasındaki işbirliğinin nasıl olacağını anlattı, hem de Muhittin Böcek meselesinin nasıl tatlıya bağlandığını.

 

Muhtarların vaatleri iktidarı kıskandırır: Elektrik, kreş, hastane, yüzme havuzu, itfaiye...

Yerel seçimler yaklaşırken Urfa muhabirimiz Fatma Keber, muhtar adaylarının vaatlerini mercek altına aldı. Elektrik kesintilerinin engellenmesi, kadınlar için tekstil atölyesi, kreş, emekliler için kafe gibi pek çok vaat tam da halkın ihtiyacı olan sorunlara çözüm buluyordu ancak seçmen pek ikna olmamıştı. Bir seçmen, inandırıcılık sorununu şöyle ifade ediyordu: "Kırsal bir mahallede 2-3 gün elektriklerin kesildiği düşünün, biz elektriksiz kaldığımız zaman muhtar da elektriksiz kalıyor. Yani gücü yetiyorsa kendisi elektriksiz kalmasın!"

Bakalım uyulacak mı? AYM bir hak ihlali kararı daha verdi

Anayasa Mahkemesi muhtemelen tarihinin en karanlık dönemini yaşıyor. Aldığı kararlara uyulmuyor, iktidar sözcüleri tarafından kapatılması öneriliyor, Yargıtay 3 Ceza Dairesi, AYM üyeleri hakkında Anayasa'yı çiğnedikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunuyor... Liste uzar. Kendi varoluşuna yönelik bu adımlara karşın etkili bir tavır ortaya koyamadığı için eleştirilen AYM'nin bir kararını daha  İstanbul muhabirimiz Osman Çaklı duyurdu. Alkollü yakalanan Suriyeli Hüsam İbrahim, 'trafiği tehlikeye attığı' gerekçesiyle sınır dışı edilmesi kararının ardından AYM'ye başvurdu. AYM, kararı veren mahkemenin eksiklerini tek tek sıralayıp hak ihlali kararı verdi. AYM'nin bu kararına uyulup uyulmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.  

İstanbul'da saflar netleşiyor: Kim, nasıl kazanır?

AK Parti'nin merakla beklenen İstanbul adayının Murat Kurum olduğu açıklandı. Yarış Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında geçecek. Politik Duvar'da bu hafta siyaset bilimci Ulaş Tol'u konuk alan Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar ve Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya her iki ismin avantajlarını ve dezavantajlarını, sahadaki genel durumu ve İYİ Parti ile DEM Parti'nin yarışa etkisini  konuştu.