Geçici ateşkes yine uygulanamıyor: Rusya'ya 'insani koridorlar mayınlı' suçlaması

Ukrayna'da bazı çatışma bölgelerinden sivillerin tahliyesi için Rusya'nın ilan ettiği "geçici ateşkes" kararı, insani koridorlarla ilgili rota anlaşmazlığı nedeniyle yine askıda kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Kiev, Sumi, Harkov, Mariupol kentlerinde bu sabah tekrar ilan ettiği geçici ateşkes kararı insani koridorların oluşturulması konusunda taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle halen askıda. Kiev yönetimi, Rusya'nın söz konusu insani koridorları Belarus ve Rusya sınırlarına doğru açmasına tepki gösterirken Moskova ise Ukraynalı milliyetçi grupları "sivilleri rehin almak" ile suçluyor.

'SİVİLLERİN UKRAYNA TOPRAKLARINDA KALMASINA İZİN VERİLMELİ'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sözcüsü yaptığı açıklamada, Rusya'nın oluşturduğu insani koridor rotasını "tamamen ahlak dışı" olarak nitelendirdi; Moskova'yı "insanların acısını bir televizyon şovu için kullanma çabası içinde olmak" ile suçladı. Açıklamasında "Bu insanlar Ukrayna vatandaşı, evlerini terk ettikten sonra Ukrayna topraklarında kalmasına izin verilmeli" dedi. Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, "Plana göre siviller Belarus'a gidecek, oradan Rusya'ya uçakla uçmayacak" açıklaması yaptı.

'NEONAZİLER SİVİLLERİ REHİN TUTUYOR'

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky "Ukrayna'da açılan insani yardım koridorlarının hiçbiri fiilen işe yaramadı" açıklaması yaptı. Medinsky, "Milliyetçiler sivillerin kentlerden ayrılmasını engelliyor. Maalesef hiçbiri [insani koridorlar] şu anda tam olarak çalışmıyor. İnsansız hava araçları kullanarak bu koridorların her birini izliyoruz" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı da geçici ateşkes kararı alınan bölgelerde Ukraynalı milliyetçilerin sivilleri rehin tuttuğunu savundu. Bakanlığa bağlı Ulusal Savunma Yönetim Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, "'Ukraynalı Neonazi grupların 1600’den fazla yabancı vatandaşı canlı kalkan olarak kullandığını" iddia etti. Mizintsev, Mariuopol'da 70 Türkiye vatandaşının da rehin tutulduğunu öne sürdü.

'İNSANİ KORİDOR GÜZERGAHININ MAYINLI OLDUĞUNU ANLADIK'

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ise Mariupol kentinde Rusya tarafından açılan insani koridorları kullanmak isteyenlerin mayınlı araziyle karşılaştığını savundu. ICRC'nin Ukrayna temsilcilerinden Dominik Stillhart, "Ne yazık ki prensipte anlaşmalar gördük şimdiye dek. Mariupol'da saha ekibimiz insani koridor çalışmalarının ilk kontrol noktasına ulaştıklarında, kendilerine gösterilen yolun aslında mayınlı olduğunu anladı" açıklaması yaptı.

Rusya yönetimi 5 Mart'ta çatışma bölgelerindeki sivillerin tahliyesi için "sessizlik rejimi" adını verdiği bir geçici ateşkes ilan etmiş ancak o tarihten bu yana sivillerin insani koridorlardan geçişi sağlanamamış, "geçici ateşkes" kararı alınan bazı bölgelerde ise çatışmalar devam etmişti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler rusya ukrayna