Gecikmiş kredilerin takibe düşme süresi yeniden uzatıldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 30 Haziran’da dolacak olan bazı kredilerin takibe alınma süresinin eylül ayı sonuna kadar uzatıldığını duyurdu.
DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 30 Haziran’da dolacak olan bazı desteklerin eylül ayı sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. 30 Eylül 2021'e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.
Bankaların “batık” olarak tabir edilen kredilerinin takibe alınma süresi 90 günden 180 güne çıkarılmıştı. Getirilen düzenleme ile süre 30 Haziran 2021’e kadar uzatılmıştı. BDDK, 30 Haziran’da dolacak olan bazı desteklerin 30 Eylül’e kadar uzatıldığını duyurdu. Böylece bankaların 90 günde takibe almaları gereken krediler ve kredi kartı borçlarının süresi yeniden 180 gün oldu.
Bankaların bilançolarında, bu düzenleme ile takibe düşen kredilerin sayısı daha az görünüyordu. BDDK açıklamasında; pandemi nedeniyle bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerde geçici nitelikli bazı düzenlemelerin tekrar değerlendirildiği ve 30 Haziran'da sona ermesi gereken bazı düzenlemelerin Eylül ayı sonuna uzatılmasına karar verildiği belirtildi.
Kredi kartı borçlarıyla ilgili de düzenleme yapıldı. Belirli bir dönem boyunca kredi kartı borcunun sadece asgari ücretini yatıranların kredi kartından nakit çekimine bankalar tarafından sınırlama getiriyordu. Yeni düzenleme ile borçların takibe düşme süresi 180 güne çıktı. Ancak kredi kartı borcunu öteleyen ya da sadece asgari ücretini yatıranların nakit çekimi yapıp yapamayacağına yine bankalar karar verecek.