Gelecek Partisi’nden Millet İttifakı’na 'genişleme değil değişim' önerisi
Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Akşener'le görüşmelerinde 'Millet İttifakı’nın üst tasarıma geçmesi' önerisi yaptı.
ANKARA – Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilen 2018 seçimleri öncesi oluşan Millet İttifakı’nın 2023 seçimlerinde nasıl genişleyeceği tartışılırken “İttifakın yapısının değiştirilmesi” önerisi gündeme getirildi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e adı ve tasarımı değişecek yeni bir muhalefet ittifakı oluşturma önerisinde bulundu. İki liderin de bu öneriyi değerlendirdiği öğrenildi.
DAVUTOĞLU ÖNCE KILIÇDAROĞLU, SONRA AKŞENER’LE GÖRÜŞTÜ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu hafta içinde önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile akşam yemeğinde buluştu, daha sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i partisinin genel merkezinde ziyaret etti. Her iki görüşme sonrasında da açıklama yapılmadı.
'MİLLET İTTİFAKI BİR ÜST TASARIMA GEÇSİN' ÖNERİSİ
Gelecek Partisi yetkililerinden edinilen bilgiye göre görüşmelerde Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar, muhalefet partilerinin tutumu, aralarındaki ilişkiler ve ittifak konuları ele alındı. Görüşmelerin asıl konusu ise Gelecek Partisi’nin de içinde yer alıp destek vereceği bir ittifak olabilmesi için 'Millet İttifakı’nın bir üst tasarıma geçmesi' önerisi oldu.
'YENİ İTTİFAK SEÇİM SONRASI GEÇİŞ SÜRECİNİ ÇALIŞMALI'
Gelecek Partisi yetkilileri Davutoğlu’nun iki lidere sunduğu önerinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Oluşacak ittifak sadece seçime dönük bir ittifak olarak kalamaz. Seçim sonrası yönetim süreci, uygulanacak politikalar, kadroların belirlenmesi, parlamenter sisteme geçiş süreci ve bunun ardından yapılacak ilk seçimleri örgütlemesi gibi çok önemli ve büyük sorumluluklar var...”
YENİ İTTİFAKA 'YÜRÜTME ORGANI' ÖNERİSİ
Millet İttifakı’nı oluşturan partiler bugüne kadar daha çok liderler üzerinden süreci yürüttü. Gelecek Partisi’nin önerdiği sistemde ise çok önemli bir geçiş sürecini örgütleyecek ittifakın, her partiden belli isimlerin içinde yer alacağı bir yönetim mekanizması, yürütme organı oluşturması gerektiği ifade ediliyor. Süreci somutlaştıracak, belli bir protokole bağlayacak mekanizmanın ortaya çıkacak krizlerde hızla ortak görüş oluşturup sorun çözebileceği kaydediliyor. Bu mekanizmanın ayrıca Meclis çoğunluğu durumuna göre farklı senaryoları da çalışabileceği ifade ediliyor.
'ÇALIŞMAYA BİR AN ÖNCE BAŞLANMALI' ÇAĞRISI
Millet İttifakı’nın ortakları ittifakın geleceği ve genişleme olasılığı için seçim takviminin açıklanması şartını dile getiriyor. Ancak Gelecek Partisi bunun da doğru olmadığı görüşünde. İttifakın oluşması, gerekli kamuoyu desteğinin sağlanması ve geçiş sürecinin planlanması için bu çalışmaya bir an önce başlanması görüşünde.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’nun Kılıçdaroğlu ve Akşener’le yaptığı görüşmede sunduğu öneriye 'hayır' yanıtı almadığı biliniyor. Ancak partilerin bu konuları yetkili organlarda değerlendirmesi bekleniyor. Gelecek Partisi yetkilileri önümüzdeki günlerde de bu görüşmelerin artarak devam edeceğini söylüyor.
DAVUTOĞLU: EKLEMLENMEYECEĞİZ; KURUCU UNSUR OLACAĞIZ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Haber Global TV’de katıldığı bir programda, “Biz var olan herhangi bir ittifaka eklemlenmeyeceğiz. Var olan ittifak yapıları değişecek ve farklı siyasi denklemler oluşacak. Millet İttifakında da farklı gelişmeler olacağı kanaatindeyim. Biz eklemlenen parti olmayacağız. Yaşanan değişim sırasında kurucu bir unsur olacağız” değerlendirmesinde bulundu.
LİDERLER BULUŞMASINA ALFABETİK LİSTE ÖNERİSİ
Öte yandan, Millet İttifakı ortağı partilerle DEVA ve Gelecek Partisi temsilcilerinin katıldığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışması tamamlandı. Çalışmanın 6 liderin katılacağı ortak bir toplantı ile açıklanması bekleniyor. Ortak açıklama takvimi olarak ocak ayı sonu ya da şubat ayı başı konuşuluyor. Partiler arası görüşmelerden edinilen bilgiye göre CHP lideri Kılıçdaroğlu 6 liderin katılacağı programda liderlerin isimlerine ya da partilerin isimlerine göre alfabetik olarak oturup konuşma önerisinde bulundu. Partilerin de bu öneriye sıcak baktığı ifade edildi.