Gemlik depremi Marmara depremini tetikler mi?

Gemlik'te peş peşe meydana gelen iki depremin beklenen Marmara depremiyle ilgisi olup olmayacağı sorusu hızla gündeme geldi. Uzmanlar kırılan fayın beklenen hatta olmadığını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gemlik Körfezi’nde 3 dakika arayla meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki iki deprem İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin batısındaki şehirlerde hissedildi.

Marmara Denizi’nde gerçekleşen sarsıntı, beklenen İstanbul depremini akıllara getirdi. Uzmanlar, kırılan fayın Kuzey Anadolu hattında başka bir kol olduğunu tahmin ettiklerini söyleyerek beklenen İstanbul depremini tetiklemeyeceğini ifade etti.

TÜYSÜZ: GÖRÜNÜR BİR TEHLİKEDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL

NTV canlı yayınına katılan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Gemlik’teki sarsıntının, beklenen İstanbul depremini tetikleyip, tetiklemeyeceğine ilişkin soruyu yanıtladı.

Tüysüz depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunda meydana geldiğini söyledi.

“Bu kol bizim büyük deprem beklediğimiz deprem değil. O nedenle İstanbul için şu an görülür bir tehlikeden bahsetmek mümkün görülmüyor.” diyen Tüysüz, “Gemlik Körfezi içerisinde çok çeşitli faylar var. Bunlardan birinin kırılmış olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ARSLAN: UYARI DEPREMİ NİTELİĞİNDE DİKKATE ALABİLİRİZ

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arslan, Türkiye’nin dünyanın en tehlikeli deprem kuşaklarından biri üzerinde olduğunu belirterek, “Dünyanın en tehlikeli deprem kuşaklarından birinde yaşıyoruz. 5,1 şiddetindeki deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerindeki bir kol üzerinde meydana geldi” dedi.

Arslan, Gemlik’teki sarsıntılar için, “Beklenen Marmara depreminin bize ne kadar yakın olduğunu gösteriyor. Bu depremi uyarı depremi niteliğinde dikkate alabiliriz” ifadelerini kullandı.

ERCAN: BU DEPREM ÖNCÜSÜR AMA İSTANBUL İLE İLİŞKİSİZDİR

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Ercan şu değerlendirmeyi paylaştı:

"10,42’ de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya-Kumyaka’da 5,4 km odak derinliğinden M5,1’lik deprem oluşturdu. Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4’dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir."

ERSOY: BEKLEDİĞİMİZ KUZEY KOLUNDA BİR DEPREM DEĞİL

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"Kuzeyde beklediğimiz kuzey kolu üzerinde bir deprem değil. Büyük Marmara depremi üzerine gelecek bir deprem değil. Gemlik'ten geçen İznik Gölü'nün üzerinden geçen bir fay zonu daha var. Yine bu da Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde. Buradaki depremler de büyük depremler üretebilir. Bu depreme şu aşamada öncü bir deprem deme şansımız şu anda yok. 'Daha büyük bir deprem bekleniyor' görüşünün yayılması doğru değil."

YALTIRAK: SINIRLI BİR ALANDA GERÇEKLEŞTİ

Jeofizikçi Prof. Dr. Cenk Yaltırak da deprem sonrası açıklamalarda bulundu.

Yaltırak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Güney Marmara'da Gemlik Körfezi-Bandırma Körfezi arasında bulunan Kuzey Anadolu Fayı Orta Kolu doğusunda yer alan Gemlik Çukuru'nu oluşturan faylardan birinde gerçekleşen deprem ve artçıların dağılımına göre sınırlı bir alanda gerçekleşmiştir."

(HABER MERKEZİ)